Dzień Pizzy
9 lutego obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy.
Pizza jest to płaski placek z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym,
posypany tartym serem (najczęściej jest to mozzarella) i ziołami.
Pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu.
Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione
jest jedzenie jej również na zimno.
Źródło:Pizza with tomatoes - Pizza – Wikipedia, wolna encyklopedia
Tradycyjnym miejscem spożywania pizzy są pizzerie,
lokale gastronomiczespecjalizujące się w przyrządzaniu i serwowaniu pizzy.
Codziennie sprzedawanych jest na świecie
ok. 13 milionów pudełek pizzy.
Najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku
jest niezmiennie margherita.
Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch Marghericie Sabaudzkiej,
która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować
pierwszej współczesnej pizzy,
przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza.
Święto Pizzy jest specjalną okazją, aby skusić się na to proste, ale pyszne danie.
Czy wiecie, że w marcu planowane jest uruchomienie nowej edycji Testu wiedzy SKO? Informacji o tym, jak zostać Mistrzem wiedzy SKO szukajcie na stronie:
https://www.szkolneblogi.pl/blogi/o-sko/co-zrobic-aby-zostac-mistrzem-w-sko/