09.06.2015

SKO się dowie

że w naszej szkole jest samo zdrowie!

Pod takim hasłem podsumowaliśmy z klasą VI  dział z techniki „Jak jeść zdrowo”? akcentując rolę prawidłowego żywienia i zasady korzystania z urządzeń gospodarstwa domowego  utrwalając  zdobyte wiadomości w praktyce.

Uczniowie wykonali  dzisiaj  przepyszne soki z owoców i warzyw dla uczniów całej szkoły.

Folder_SOKI.pdfowoceobrazek.jpg

Każda grupa miała określone zadania, z których wywiązała się znakomicie.

skrobaniemarchewek.jpgpracazespou.jpg

Praca poszła sprawnie,

pracaprzysokowniku.jpg a rezultat degustacji soków odbył się na przerwie.Zainteresowanie było spore. Soki rozlewały się w różnych kolorach i smakach.

Sprzedasokw.jpg

copy_of_Degustacja.jpgcopy_of_degustacjamaych.jpg

Pamiętajcie, że 5 porcji warzyw, owoców lub soku doda każdemu zdrowia i uroku!

Najcenniejsze dla zdrowia składniki soków owocowych i warzywnych to: witaminy, sole mineralne i błonnik.

Ciekawostka! Polska jest największym w Europie oraz drugim na świecie, po Chinach, producentem soku zagęszczonego z jabłek. Jesteśmy też największym na świecie producentem zagęszczonego soku z czarnych porzeczek i aronii oraz znaczącym producentem soków zagęszczonych z wiśni, malin i truskawek.

Serdeczne podziękowania kieruję do pani Eli i Marianny za pomoc przy  organizacji i sprzedaży naszych  naturalnych, witaminowych smakołyków.

PaniEwaIiEla.jpg

Dziękuję także klasie VI za wykonanie.

Ewa Probola

66
Dodaj Komentarz
  • 10
  • 13
  • 0
Komentarze