Ekonomia dla SKOuczniaków cz. 20 - jak nie marnować jedzenia?
Dzisiaj opowiemy Wam o dość powszechnym problemie jakim jest marnowanie jedzenia.
Marnowanie jedzenia jest obecnie jednym z największych globalnych problemów. Każdego roku na wysypiskach lądują miliardy ton jedzenia. Wyrzucając jedzenie szkodzimy nie tylko środowisku. Szacuje się, że wraz ze zmarnowaną żywnością w naszych koszach na śmieci ląduje miesięcznie nawet 200 zł!
Jak myślicie jakie produkty najczęściej wyrzucają Polacy?
- pieczywo – 54%
- wędliny – 49%
- warzywa – 33%
- owoce – 32%
- ziemniaki – 17%
- jogurty – 16%
- dania gotowe – 14%
- mięso – 11%
- ser – 11%
- mleko – 8%
- ryby – 4%
- jaja – 2%
https://makehappyday.com/jak-marnowac-mniej-zywnosci/
A więc jak nie marnować jedzenia?
1. Rób rozsądne zakupy z listą w ręku - mając w ręku listę, kupujemy tylko to czego potrzebujemy
2. Odpowiednio przechowywuj jedzenie - aby każdy produkt, trzymał się jak najdłużej musimy go oczywiście przechowywać w odpowiedni dla niego sposób.
3. Gotuj z resztek - tutaj chyba nie trzeba nic wyjaśniać :)
4. Rób cotygodniowy przegląd lodówki - regularne sprawdzanie zawartości lodówki pozwoli na sprawdzanie terminów ważności produktów znajdujących się w niej.
5. Zamroź - jeżeli widzisz, że nie dasz rady zjeść produktu, któremu się zbliża termin ważności, możesz go zamrozić, ale pamiętaj, że maksymalny czas mrożenia to 12 miesięcy!
6. Domowe przetwarzanie - obróbka termiczna, wekowanie przedłuża trwałość produktów. Poszukaj w Internecie możliwości przetwarzania produktu, któremu zbliża się termin ważności lub nie wiesz co z nim zrobić, tam znajdziesz rozwiązanie, aby oszczędzić ten produkt
7. Podziel się z innymi - widzisz, że nie dasz rady zjeść tego co kupiłeś lub ugotowałeś? Po co marnować? Może ktoś z tego skorzysta.
I poniedziałek juz prawie za nami, teraz juz będzie z górki.
Gorące pozdrowienia i życzenia miłego tygodnia
przesyła
SKO Mszczonów
ps.
Zagladajcie do nas, bo jak nie Wy to kto :-)