04.04.2020

Dzisiaj Dzień Marchewki!

img

 

Co wiemy o Szanownej Pani Marchewce?

 

Marchew to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze doceniano już w starożytnych Chinach. Jednak wówczas najbardziej znana była odmiana w kolorze białym. Marchewkę pomarańczową wyhodowali Holendrzy dopiero w XVII wieku. To właśnie ona do dziś cieszy się największą popularnością, mimo że na rynku dostępne są także żółte, czerwone, a nawet ciemnofioletowe i czarne okazy.

 

Jest świetnym źródłem witaminy A i C. Dodatkowo znajdziemy w niej mnóstwo witamin z grupy B, a także witaminy E i K. Jest też bogata w składniki mineralne, między innymi:

  • magnez
  • potas
  • żelazo
  • wapń
  • fosfor
  • sód
  • cynk

 

A teraz mamy zadanie domowe dla każdego z Was (musimy uczcić Panią Marchewkę):

prosimy dzisiaj przygotować marchewkowe soki, surówki, placuszki, ciasto.. Wybierzcie co dzisiaj marchewkowego zjecie lub wypijecie :)

1
Dodaj Komentarz
  • 7
  • 15
  • 4
Komentarze