Dzisiaj Dzień Marchewki!
Co wiemy o Szanownej Pani Marchewce?
Marchew to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze doceniano już w starożytnych Chinach. Jednak wówczas najbardziej znana była odmiana w kolorze białym. Marchewkę pomarańczową wyhodowali Holendrzy dopiero w XVII wieku. To właśnie ona do dziś cieszy się największą popularnością, mimo że na rynku dostępne są także żółte, czerwone, a nawet ciemnofioletowe i czarne okazy.
Jest świetnym źródłem witaminy A i C. Dodatkowo znajdziemy w niej mnóstwo witamin z grupy B, a także witaminy E i K. Jest też bogata w składniki mineralne, między innymi:
- magnez
- potas
- żelazo
- wapń
- fosfor
- sód
- cynk
A teraz mamy zadanie domowe dla każdego z Was (musimy uczcić Panią Marchewkę):
prosimy dzisiaj przygotować marchewkowe soki, surówki, placuszki, ciasto.. Wybierzcie co dzisiaj marchewkowego zjecie lub wypijecie :)
Miłej niedzieli.