28.05.2019

Pożywne ciasteczka owsiane na drugie śniadanie podane :-)

Smaczna i zdrowa przekąska

      img

    W poniedziałek na zajęciach Klubiku SKO "Pod Talarkiem" przygotowaliśmy smaczne i pożywne ciasteczka owsiane. Z przyniesionych produktów: płatków owsianych, jajek, suszonej żurawiny, nasion chia i orzechów włoskich powstało ciasto, które pomogła nam zrobić Pani Małgorzta Bielecka, za co serdecznie dziękujemy. Następnie sami wyrabialiśmy ciasteczka, które zostały upieczone w szkolnej kuchni. Dzisiaj z apetytem chrupaliśmy je na drugie śniadanie. Była to pożywna i zdrowa przekąska.

Jeszcze słów kilka o tym, dlaczego wybraliśmy przepis na ciasteczka owsiane?

Składniki odżywcze płatków owsianych robią wrażenie! Zawierają one witaminy E oraz witaminy z grupy B: B1 i B5. Co więcej, występują w nich znaczne ilości składników mineralnych – ich zawartość jest wyższa niż w pszenicy, życie i jęczmieniu. Owies stanowi źródło potasu, magnezu, żelaza, cynku, manganu i miedzi. 

Owoce żurawiny są bogatym źródłem minerałów, w tym między innymi potasu, manganu, miedzi i jodu. Działają między innymi przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwalergicznie.

Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko.

Orzechy włoskie zawierają pełnowartościowe białko i dużą porcję najszlachetniejszego tłuszczu.

www.poradnikzdrowie.pl

img

imgimg

img

5
Dodaj Komentarz
  • 3
  • 8
  • 10
Komentarze