26.03.2020

Русский язык класс VIII Урок 2

img 

 

Здравствуйте, начинаем урок русского языка!

Сегодня пятница ,27 марта

Тема:В ресторане

Cele lekcji: po tej lekcji będziesz potrafił:

-podać nazwy kilku lokali gastronomicznych

-zamówić dania w restauracji

-wytłumaczyć, co to są пельмени, блины, пирожки,бутерброд

Zadania do wykonania:

Podręcznik str.45 

1.Ćw.4 Przeczytaj tekst o róznych lokalach gastronomicznych w Rosji, następnie dopasuj dania do lokali-korzystaj ze słowniczka na str.86,

блинная-bar naleśnikowy

бутербродная-bar .....

пельменная-bar .......

пирожковая-bar .....

сосисочная-bar ....

кафе- kawiarenka, kafejka

2.Ćw.5 Przeczytaj Меню i zwroty używane przez kelnera i gościa -официант и посетитель

Ćwiczenia: str.23

1.Wykonaj zadanie 3,4

Wyrazy do wstawienia w ćw.3

меню,посоветуете,советую,блюда,щи,объясните,десерт,блины,

выбрали,подумаем

Ćw.4 Dopasuj rosyjskie idiomy do polskich

   Podpowiedź: 9В, 2А, 8И

Дома

 Do zeszytu przedmiotowego przepisz dowolne trzy przysłowia  z ćw.4

Czy już wiesz co to są: пельмени, блины,пирожки,бутерброд ?-przepisz te wyrazy z polskim tłumaczeniem do zeszytu-patrz-słownik polekcyjny

A na koniec wiersz-przeczytaj go, poćwicz czytanie.Akcent oznaczony grubą czcionką.

 

Przypominam! Wasza praca zostanie oceniona.

Zeszyty i ćwiczenia jak również czytanie wybranych tekstów.

 

W razie problemów dzwońcie lub piszcie w komentarzu.

 

Swoją "obecność" na lekcji zanaczcie komentarzem.

 

 

Что такое бутерброд?

Что такое бутерброд?

Это -НА,

И это -ПОД.

Что кладётся сверху-НА?

Масло,рыба,ветчина,

Огурец, икра и сыр,

И кусочек колбасы...

Хлеб кладётся снизу,ПОД-

и выходит бутерброд!

А.Усачёв

\\

Solanka (солянка) - gęsta zupa, ugotowana na mocnym rosole z mięsa, ryb lub grzybów, zakwaszana kwasem chlebowym, kiszonymi ogórkami, sokiem z cytryn lub marynowanymi kaparami. Zaprawia się ją kwaśną śmietaną, dodaje siekane zioła m.in. natkę, koperek, szczypior.

 

 

Уха- zawiesista zupa, z kilku gatunków ryb, warzyw korzeniowych i cebuli oraz przypraw (pieprz, ziele angielskie). Po ugotowaniu wywar się odcedza i gotuje w nim większe kawałki ryb. Podawana z koperkiem i plasterkami cytryny.

Znalezione obrazy dla zapytania ucha -obrazy 

 

Щи - kapuśniak (z kapusty słodkiej lub częściej kwaszonej) gotowany na wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym, z warzywami liściowymi jak: szczaw, szpinak, pokrzywa. Zaprawiany kwaśną śmietaną, czasem dodaje się pomidory. Do szczi podaje się kulebiaki z kaszą gryczaną lub kaszą ugotowana na sypko.

 

Росольник - zupa z ogórków kiszonych na rosole z podrobów.

 

Boeuf Stroganow - polędwica wołowa podsmażona i duszona z pieczarkami w sosie ze śmietany, koncentratu pomidorowego, mielonej papryki i pieprzu.

 

Kotlet Pożarskiego  - z mielonego mięsa drobiowego panierowanego w tartej bułce. Podaje się polany stopionym masłem i z plasterkiem cytryny.

 

Słynne dania mączne

 

Bliny - placki z mąki gryczanej, masła, drożdży i mleka. Podaje się je z kawiorem, siekanym śledziem, stopionym masłem i śmietaną.

 

Kulebiak - pieróg z ciasta drożdżowego nadziewany kapustą z grzybami i siekanymi jajami na twardo.

 kulebiak rosyjski przepis: Przepisy, jak zrobić - Smaker.pl

Pielmieni  - małe pierożki nadziewane mielonym surowym mięsem wołowym i wieprzowym z przyprawami (cebula, pieprz, cząber, lubczyk).  Pielmieni je się maczając je w occie i śmietanie, podanych w osobnych miseczkach.

Pielmieni syberyjskie po mojemu - PrzyslijPrzepis.pl

 

Słynne rosyjskie sałatki

Szuba - sałatka jarzynowa z burakami i śledziem, pod pierzynką z majonezu (często podawana w postaci warstwowej)

 Sałatka warstwowa MIMOZA - znany rosyjski przysmak

Sałatka warstwowa mimoza swoją nazwę zawdzięcza kolorom wierzchniej warstwy: starte białko i żółtko jaj, ozdobione gałązką koperku przypomina biało żółte kwiaty mimozy. Sałatka jest bardzo dekoracyjna i prosta do przyrządzenia. Nadaje się zarówno na świąteczny stół jak i na pyszną kolacjęSałatka warstwowa mimoza swoją nazwę zawdzięcza kolorom wierzchniej warstwy: starte białko i żółtko jaj, ozdobione gałązką koperku przypomina biało żółte kwiaty mimozy. Sałatka jest bardzo dekoracyjna i prosta do przyrządzenia. Nadaje się zarówno na świąteczny stół jak i na pyszną kolację

Mimoza - sałatka warstwowa z jajami i szynką lub rybą, z przybraniem w charakterystycznych kolorach kwiatów mimozy.

 Приятного аппетита! Smacznego!

Do встречи!

Przypominam! Wasza praca zostanie oceniona.

W razie problemów dzwońcie lub piszcie w komentarzu.

Swoją "obecność" na lekcji zanaczcie komentarzem.

 

 img
Приглашаю вас на чайный самовар.
Zapraszam was na herbatkę z samowara.
 
 

 

 

4
Dodaj Komentarz
  • 8
  • 4
  • 13
Komentarze