Jedzmy rzodkiewkę-sezon na to warzywo w pełni
Lizaki z rzodkiewki
Składniki odżywcze rzodkiewki, kaloryczność
Ze względu na niską kaloryczność (100 g rzodkiewki to zaledwie 14 kcal), warzywo to powinno na stałe wejść do menu osób dbających o linię. Tym bardziej że dostarcza również sporo minerałów (głównie potasu, ale również wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, siarki, której zawdzięcza ostry smak, cynku, miedzi i fluoru) oraz witamin – w tym kwasu askorbinowego i witamin z grupy B (zawiera ich więcej niż rzodkiew). W rzodkiewce znajdziemy również błonnik (w 100 g jest go 2,5 g), kwas foliowy, retinol, prowitaminę A i niacyna
Jak wartości odżywcze rzodkiewek wpływają na zdrowie? Poznajcie najważniejsze właściwości tych warzyw.
1. Rzodkiewka przyspiesza metabolizm
Rzodkiewka sprzyja odchudzaniu nie tylko ze względu na znikomą kaloryczność, ale również korzystny wpływ na tempo przemiany materii, przyczynia się do tego m.in. potas – pierwiastek, który bierze udział w spalaniu tłuszczów i węglowodanów. Metabolizm wspomaga też błonnik rzodkiewki – poprawia pracę jelit (przeciwdziałając przy tym zaparciom), zmniejsza apetyt, ograniczając przy tym wchłanianie i przyswajanie tłuszczów
2. Rzodkiewka wspomaga pracę układu pokarmowego i wątroby
Rzodkiewka pobudza wydzielanie żółci, usprawniając tym samym pracę wątroby. Olejek gorczycowy zaś zapobiega problemom trawiennym, a siarka, którą zawiera, niszczy szkodliwe bakterie obecne w przewodzie pokarmowym. Ze względu na obecność olejków i kwasów organicznych, z rzodkiewek zrezygnować powinny jednak osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, z zapaleniem wątroby oraz nieżytem jelit.
3. Rzodkiewka wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn
Wspomagając pracę wątroby, nerek (działanie moczopędnie) i jelit, a także przyspieszając tempo metabolizmu, rzodkiewki intensyfikują oczyszczanie organizmu z toksyn i ubocznych produktów przemiany materii. Ze względu na detoksykacyjne działanie rzodkiewka jest często polecana w dietach oczyszczających i jako składnik tak modnych ostatnio "soków detoks".
4. Rzodkiewka działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie
Właściwości te rzodkiewka zawdzięcza olejkowi gorczycowemu i zawartej w nim siarce. Związek ten wspomaga nie tylko trawienie, ale również leczenie infekcji, oczyszczanie nosa i zatok, rozpuszcza nadmiar flegmy. Rzodkiewka zawiera również kwercetynę – związek o silnych właściwościach przeciwzapalnych.
5. Rzodkiewka zapobiega anemii
Obecność żelaza, miedzi i manganu w rzodkiewce sprawia, że jest to produkt bardzo pożądany w profilaktyce niedokrwistości. Wymienione pierwiastki odgrywają bowiem ważną rolę w procesie wytwarzania krwi (żelazo jest głównym składnikiem hemoglobiny, zaś miedź zwiększa jego przyswajanie). Aby w pełni wykorzystać krwiotwórcze pierwiastki, warto rzodkiewkę łączyć z produktami bogatymi w witaminę C (np. natką pietruszki) – kwas askorbinowy zwiększa ich przyswajalność.
6. Rzodkiewka wzmacnia włosy, paznokcie, pomaga w trądziku
Obecność siarki i sporych ilości potasu poprawia kondycję cery (szczególnie przy trądziku i skórze łojtokowej), wzmacnia włosy i paznokcie. Regularne spożywanie rzodkiewek zmniejsza też wypadanie włosów, ich tendencję do przetłuszczania się i łupież.
Wiosenne Pozdrowienia ze Świerż!!!
Miłego dnia!
Serdeczne Pozdrowienia ze Świerż.
🌹🌷🌹🌷🌹🌷🌹🌷🌹🌷🌹🌷🌹🌷🌹🌷🌹
Z okazji Dnia Kobiet
życzymy Wam uśmiechu,
by rozpromieniał Wasze twarze,
byście zawsze czuły się doceniane.
Wszystkiego najlepszego,
spełnienia wszystkich marzeń
zarówno tych malutkich,
jak i troszkę większych.
🌷🌼🌷🌼🌷🌼🌷🌼🌷🌼🌷🌼🌷🌼
Miłego dnia!!!
Zapraszamy do udziału w ogólnopolskim konkursie "SKO-wy test wiedzy o bezpieczeństwie w sieci". Więcej szczegółów na naszym blogu https://www.szkolneblogi.pl/blogi/dwojkaszprotawa/ogolnopolski/
Pozdrawiamy serdecznie i życzymy miłego wieczoru:)
Pyszne i zdrowe lizaki rzodkiewkowe 🙂 mniam
Rzodkiewka i nie tylko rzodkiewka ale i wiele innych warzyw zawierają mnóstwo witamin. Polecam i zdrówka życzę .