21.05.2017

Zdrowie przede wszystkim.Zamiast sztucznie barwionych,słodkich napojów- nasza propozycja na zdrowy napój.

Ostatni nasz wpis o zdrowym odżywianiu dotyczył pokrzywy. Tym razem przyjrzeliśmy się bliżej....

 

Znany był już w starożytności, z powodzeniem stosowany w wielu kulturach. Chińczycy uznawali go za symbol życia, zaś w Babilonie konserwowano nim mięso. Piękna Kleopatra dodawała go do kąpieli, z kolei legioniści pili go w zmieszaniu z wodą, by ugasić pragnienie. Jego lecznicze działanie w wielu chorobach opisywał także Hipokrates – ojciec medycyny, stosując go często w zaburzeniach dróg oddechowych u swoich pacjentów. W średniowieczu ocet jabłkowy królował jako naturalny konserwant żywności  oraz środek wspomagający trawienie. Francuzi opatrywali nim rannych i leczyli zarazy. W naszym kraju również jest znany w medycynie ludowej od dawna, np. jako specyfik do cucenia omdlałych pań.


BIO Ocet Jabłkowy Dr Gaja, POLSKIE JABŁKA 6% kwasowości, 250 mlBIO Ocet Jabłkowy Dr Gaja, POLSKIE JABŁKA 6% kwasowości, 250 mlBIO Ocet Jabłkowy Dr Gaja, POLSKIE JABŁKA 6% kwasowości, 250 ml
Ocet jabłkowy – właściwości

Dzięki produktowi bazowemu (jabłkom), ocet jabłkowy jest bogactwem składników odżywczych.

 W jego skład wchodzi duża grupa minerałów i pierwiastków śladowych, takich jak np. potas, sód, krzem, magnez, fluor, chlor, żelazo, miedź, fosfor, siarka, a także witamin z grup: A, B, C, E, P.

Zawiera także pogromcę wolnych rodników w postaci beta-karotenu oraz kwas mlekowy, cytrynowy i octowy.

BIO Ocet Jabłkowy Dr Gaja, POLSKIE JABŁKA 6% kwasowości, 250 ml

Odpowiednie zestawienie tych związków pomaga przede wszystkim

-w oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn

-wzmacnia również system immunologiczny

-poprawia stan naczyń krwionośnych 

-reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową

Głównymi składnikami octu jabłkowego są pektyny, witamina E i potas.

-Pektyny to mieszanka węglowodanów występująca w wielu roślinach, stanowiąca składową włókien błonnikowych. Dzięki temu:

-przyspiesza metabolizm komórkowy

-wspomaga perystaltykę jelit

-obniża przyswajalność i stopień odkładania tłuszczu

-zmniejsza ryzyko miażdżycy.

-Witamina E, zwana witaminą młodości, chroni nas przed oznakami starzenia, walcząc z procesem utleniania się wolnych rodników. Dostarczając ją organizmowi zapewniamy sobie:

-dobry stan wzroku i mięśni

-koncentrację

-wzmocnienie systemu immunologicznego

-prawidłowe ukrwienie organów wewnętrznych

Potas z kolei odpowiada za:

-dobrą pamięć

-zdrowe zęby i dziąsła

-piękną i zdrową cerę.

Jego niedobór osłabia pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego i obniża ogólną kondycję psycho-fizyczną organizmu, dlatego warto zadbać o jego prawidłowy poziom w naszym organizmie.

 

Ocet jabłkowy można zrobić samemu, bądż kupić w sklepie, najlepiej ze zdrową żywnością.

 

Przepis na zdrowy napój

  img

Zamiast kolorowych, sztucznie barwionych ,mocno słodzonych, z konserwantami  napojów. 

Dbaj o swoje zdrowie!

 

 

 

11
Dodaj Komentarz
  • 1
  • 2
  • 7
Komentarze