27.03.2019

Lokatka uprawia kiełki a my szczypiorek

Co roku o tej porze na naszych oknach jest zielono od witamin.

img

Uprawa szczypiorku jest bardzo łatwa.

Zamiast doniczki wykorzystaliśmy plastikową butelkę.

img

img

img

 JEDZMY SZCZYPIOREK

Dlaczego warto jeść szczypiorek?

Zaleca się codzienne spożywanie szczypiorku dla urody – zawarte w nim witaminy korzystnie wpływają na kondycję skóry, zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Poza tym dieta szczypiorkowa pomaga pozbyć się trądziku. Dieta bogata w świeży szczypiorek powoduje zatrzymanie wypadania włosów, poprawia ich wzrost i zmniejsza łamliwość.

Właścowości zdrowotne szczypiorku

 

Szczypiorek jest bardzo dobrym źródłem żelaza, miedzi, manganu oraz witamin A, C, K. Tylko 10 dag świeżo ściętego szczypiorku całkowicie zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na te witaminy. Poza tym dostarcza witaminę B2, kwas foliowy, wapń, siarkę, sód, potas, fosfor, cynk, bor, molibden oraz ważną dla wzroku luteinę.

 

 

6
Dodaj Komentarz
  • 11
  • 13
  • 5
Komentarze