21.05.2018

Lubię kasze

 

Kasze królowały na polskich stołach od czasów średniowiecza. W XX wieku zaczęły być wypierane przez popularne ziemniaki i produkty mączne, stając się niejako produktem dla ubogich z racji swych niskich cen. Warto zauważyć, że w ostatnich latach kasza i je różne odmiany powróciły do łask, stając się nieodzowną częścią naszego żywienia. Dlaczego zatem warto jeść kasze?

Kasza – niepozorne bogactwo składników odżywczych

Kasze odznaczają się przede wszystkim wysoką wartośćią odżywczą, są świetnym źródłem węglowodanów złożonych, które powinny stanowić główne źródło energii. Kasze to, najprościej mówiąc, łuski nasion zbóż. Występują w postaci lekko rozdrobnionej lub pozbawionej twardej łuski. Największa ilość białka, witamin oraz mikro- i makroelementów znajduje się zaraz pod okrywą ziarna. Zatem kasze z całego ziarna (tzw. grube) zawierają więcej błonnika oraz mniej skrobi w porównaniu do kasz drobnych. Błonnik znajdujący się w kaszach poprawia pracę jelit, a także obniża wchłanianie trójglicerydów. Ponadto wywołuje uczucie sytości, pomaga przy zaparciach oraz problemach trawiennych. Kasze są źródłem istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych takich jak białko, witaminy z grupy B, kwas foliowywitamina E, potas, żelazo, magnez czy cynk.

 

 

img

Nasza propozycja

Kotleciki z kaszy jaglanej

Przepis

1 niepełną szklankę kaszy jaglanej ugotować w 2 szklankach wody

Ostudzić i dodać:

3 jajka ugotowane na twardo-pokroić w kostkę

1 jajko surowe

nasiona lnu,płatki owsiane, ziarno słonecznika-po garści 

2-3 ząbki czosnku

sól,pieprz,kurkuma,zioła prowansalskie i inne w/g uznania

Można dodać suszone pomidory

Masę wyrobić, formować kotleciki, obtoczyć je w płatkach owsianych i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Smakują zarówno na ciepło i na zimno, najlepiej z kiszonym ogórkiem, ketchupem.

Smacznego!

Podobny obraz

8
Dodaj Komentarz
  • 12
  • 6
  • 4
Komentarze