15.11.2011

Jak to dawniej bywało- wieczór kiszenia kapusty

Kultywujemy dawne polskie tradycje.W tym roku postanowiliśmy urządzić wieczór dawnych obyczajów i obrzędów wiejskich.

Jesteśmy przedsiębiorczy i pomysłowi.Postanowiliśmy zarobić też sprzedając kiszoną kapustę, a przy okazji dowiedzieć się jak ludzie dawniej spędzali długie jesienne wieczory.Poszukaliśmy na wsi beczek i szatkownicy, o kapustę, marchew i pozostałe przyprawy też zadbaliśmy sami.No i zaczęło się.Było szatkowanie kapusty  na prawdziwej szatkownicy i oczywiście-jak za dawnych czasów - udeptywanie kapusty w beczce nogami.Oprócz kiszenia kapusty robiliśmy też masło w prawdziwej maselnicy, praliśmy na tarze.Dowiedzieliśmy się też na czym polegało darcie pierza.Ponadto urządziliśmy wystawę dawnych sprzętów gospodarskich i przedmiotów codziennego użytku.Uczestnicy wieczoru mogli obejrzeć cep, żelazko z duszą ,sierp,lampę naftową,tarę,maselnicę.

3
Dodaj Komentarz
  • 1
  • 13
  • 6
Komentarze