25.10.2016

Dziś na naszym stole kapusta kwaszona - czyli promocji zdrowego odżywiania ciąg dalszy

 

img

 

Dzisiaj przedszkolaki zaprosili nas na pyszną surówkę z kwaszonej kapusty

 

 

Dlaczego warto jeśc kwaszoną kapustę ?

 

Kapusta kwaszona jest bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy K, A i E. Witaminy A, C i E to przeciwutleniacze, które oczyszczają organizm z nadmiaru wolnych rodników.

Kapusta kwaszona bogata jest  w związki manganu, cynku, wapnia, potasu, żelaza i siarki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wytworzony w trakcie fermentacji kwas mlekowy ma dobroczynny wpływ na przewód pokarmowy.

A było to tak 

 Przedszkolaki zabierają sie do kwaszenia kapusty

 

img

Pawełek uciera marchewkę

img

Maja miesza kapustę z marchewką

img

Pawełek ubija kapustę mocno w słoju

img

I koniec kwaszenia. Teraz cierpliwie czekamy, aż kapusta się ukwasi

Degustacja -24.X.2016 roku

 img

Taka smaczna ta kapusta, że aż sama idzie w usta

img

 

My ją jemy na surowo.

Na surowo, bo to zdrowo !!! 

Kwaszoną kapustę mógł spróbować każdy i przekonać się o jej walorach smakowych.

 

5
Dodaj Komentarz
  • 15
  • 5
  • 2
Komentarze