Dziś na naszym stole kapusta kwaszona - czyli promocji zdrowego odżywiania ciąg dalszy
Dzisiaj przedszkolaki zaprosili nas na pyszną surówkę z kwaszonej kapusty
Dlaczego warto jeśc kwaszoną kapustę ?
Kapusta kwaszona jest bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy K, A i E. Witaminy A, C i E to przeciwutleniacze, które oczyszczają organizm z nadmiaru wolnych rodników.
Kapusta kwaszona bogata jest w związki manganu, cynku, wapnia, potasu, żelaza i siarki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wytworzony w trakcie fermentacji kwas mlekowy ma dobroczynny wpływ na przewód pokarmowy.
A było to tak
Przedszkolaki zabierają sie do kwaszenia kapusty
Pawełek uciera marchewkę
Maja miesza kapustę z marchewką
Pawełek ubija kapustę mocno w słoju
I koniec kwaszenia. Teraz cierpliwie czekamy, aż kapusta się ukwasi
Degustacja -24.X.2016 roku
Taka smaczna ta kapusta, że aż sama idzie w usta
My ją jemy na surowo.
Na surowo, bo to zdrowo !!!
Kwaszoną kapustę mógł spróbować każdy i przekonać się o jej walorach smakowych.
Kapusta była pyszna:)
Byla pyszna :)
Ale super fajne te wasze zajęcia z SKO. Trzymam za was kciuki.
Była pyszna!
Brawo przedszkolaki.