Ryby raz w tygodniu ;)
Często słyszymy, że ryby są zdrowe. A jeśli nie lubisz ryb, czy warto się do nich zmuszać?
Regularne spożywanie ryb jest szczególnie zalecane ze względu
na zawarte w nich wysokowartościowe białka,
wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3) oraz witaminy.
Ryby tłuste są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – witaminę A i D.
Ryby chude to zasoby witamin z grupy B.
Szybciej poczujesz się syty, jedząc rybę niż kurczaka lub wołowinę,
a Twój organizm łatwiej ją strawi (w ponad 90%).
Ponadto białko ryby odpowiada za poprawę Twojej odporności
i jakość składu krwi.
Pełnowartościowe białko jest potrzebne do wzrostu i rozwoju organizmu
oraz do naprawy zużytych tkanek.
Jego źródłem są także niektóre rośliny, np. soja, komosa ryżowa, gryka.
Więcej cennych informacji znajdziesz tutaj:
https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/ryby-nie-tylko-od-swieta
W piąteczek WAS odwiedzamy i serdecznie pozdrawiamy.