10.05.2023

Co należy wiedzieć o produktach zbożowych?

Produkty zbożowe powinny stanowić podstawowe źródło energii w diecie człowieka. Produkty te dostarczają węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego.

img

Produkty zbożowe powinny stanowić podstawowe źródło energii w diecie człowieka.

Produkty te dostarczają węglowodanów złożonych,

błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego.

Z witamin zawierają przede wszystkim witaminy z grupy B oraz witaminę E.

Dostarczają również składników mineralnych takich jak:

żelazo, miedź, magnez, cynk oraz potas i fosfor.

img   img

 

Produkty zbożowe często są nazywane naszym

„motorem napędowym”.

Zgodnie z zaleceniami codziennie powinno się spożywać

przynajmniej 90 g, czyli 3 porcje

produktów zbożowych z pełnego przemiału.

 

Dlaczego lepsze są produkty pełnoziarniste?

Znajduje się w nich więcej składników odżywczych,

głównie błonnika, żelaza i witamin z grupy B.

Z tego względu warto ograniczyć spożycie zbóż przetworzonych

i zamiast nich wybierać:

 

♡ pieczywo pełnoziarniste (graham, żytnie, razowe),

♡ płatki zbożowe (owsiane, jęczmienne, jaglane, gryczane),

♡ makaron pełnoziarnisty,

♡ kasze gruboziarniste.

Dietrich Film GIFs on GIPHY - Be Animated

1
Dodaj Komentarz
  • 8
  • 5
  • 2
Komentarze