Co należy wiedzieć o produktach zbożowych?
Produkty zbożowe powinny stanowić podstawowe źródło energii w diecie człowieka. Produkty te dostarczają węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego.
Produkty zbożowe powinny stanowić podstawowe źródło energii w diecie człowieka.
Produkty te dostarczają węglowodanów złożonych,
błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego.
Z witamin zawierają przede wszystkim witaminy z grupy B oraz witaminę E.
Dostarczają również składników mineralnych takich jak:
żelazo, miedź, magnez, cynk oraz potas i fosfor.
Produkty zbożowe często są nazywane naszym
„motorem napędowym”.
Zgodnie z zaleceniami codziennie powinno się spożywać
przynajmniej 90 g, czyli 3 porcje
produktów zbożowych z pełnego przemiału.
Dlaczego lepsze są produkty pełnoziarniste?
Znajduje się w nich więcej składników odżywczych,
głównie błonnika, żelaza i witamin z grupy B.
Z tego względu warto ograniczyć spożycie zbóż przetworzonych
i zamiast nich wybierać:
♡ pieczywo pełnoziarniste (graham, żytnie, razowe),
♡ płatki zbożowe (owsiane, jęczmienne, jaglane, gryczane),
♡ makaron pełnoziarnisty,
♡ kasze gruboziarniste.
W czwartek Was odwiedzamy i serdecznie pozdrawiamy;-)