06.05.2020

Poradnik dla ucznia i rodzica (część 5)

Jak ograniczyć marnowanie żywności?

img

Problem wyrzucanego jedzenia jest powszechny we wszystkich krajach wysokorozwiniętych. Polska znajduje się w czołówce państw, w których marnuje się najwięcej żywności. Ostatnie statystyki mówią o dziewięciu milionach ton marnowanej żywności, co stawia nasz kraj w pierwszej piątce statystyki.

img

 

Ale co zrobić, aby zredukować lub nawet wyeliminować

wyrzucanie żywności w warunkach domowych?

 

Problem związany z wyrzucaniem jedzenia zaczyna się na etapie zakupów. W wielu przypadkach wyjścia do sklepu są mało przemyślane. Polacy lubią kupować żywność na zapas. Aby zakupy były dostosowane do potrzeb rodziny, warto rozpocząć od tworzenia listy zakupów. Nie jest ona jednak wystarczająca do tego, aby w pełni rozwiązać problem. Jest tak głównie dlatego, że czasami określenie tego, ile się zje jest bardzo trudne.

Nikogo nie powinno dziwić podejście zakładające, że lepiej mieć czegoś więcej niż zbyt mało. Warto jednak obserwować ilości spożywanego jedzenia w domu. Po kilku tygodniach określenie potrzeb jest łatwiejsze, a to z kolei przekłada się na możliwość zrobienia odpowiedniej wielkości zakupów.

Ponadto warto zwracać uwagę na to, aby:

  • kupować możliwie najświeższe owoce i warzywa (mogą dłużej leżeć w domu i nadawać się do spożycia),
  • wybierać produkty dobrej jakości (zazwyczaj te tańsze szybciej się psują, a ponadto zawierają szereg niezdrowych składników),
  • sprawdzać datę przydatności na produktach i wybierać te, które mają długi czas na spożycie,
  • nie robić zakupów, kiedy jest się głodnym (to częsty powód robienia zbyt dużych zakupów).

 

 

Co robić ze zbyt dużą ilością jedzenia, aby się nie zmarnowała?

 

Jeśli już zdarzy się, że zakupy okażą się zbyt duże i zostanie się ze sporą ilością jedzenia, można zastosować praktyczne rozwiązania. Takie jak:

  • delikatne solenie otwartych jogurtów i przetworów mlecznych w celu przedłużenia czasu na ich spożycie,
  • wykorzystywanie czerstwego pieczywa do zrobienia bułki tartej lub grzanek czy dodawania go po starciu do sosów lub zup w celu zagęszczania,
  • przechowywanie żywności w pojemnikach próżniowych,
  • szukanie przepisów na potrawy przyrządzane z resztek jedzenia.

Źródło: https://party.pl/porady/dom/jak-ograniczyc-marnowanie-zywnosci-w-domu-116999-r1/img

 

 

 

A może Ty znasz lepsze sposoby na przedłużenie

terminu przydatności do spożycia produktów? 

Napisz o nich w komentarzu ;)

img

1
Dodaj Komentarz
  • 15
  • 8
  • 6
Komentarze
  • sp17rzeszow
    sp17rzeszow
    83.31.xxx.xxx
    2020-05-06 23:21 | Temat: SKO
    ODPOWIEDZ

    Wieczorkiem do Was zaglądamy i serdecznie pozdrawiamy. Spokojnej nocki, a rankiem cudownego słonka.