Nie marnuj żywności. Ciasto z dojrzałych bananów.
Dojrzałych bananów z brązowymi plamkami nie trzeba wyrzucać. Jak najbardziej nadają się one do jedzenia, są słodkie i zapewniają potrawom kremową konsystencję. Podpowiadamy, w jaki sposób zastosować je w swojej kuchni.
To proste ciasto powstało z potrzeby wykorzystania leżących w kuchni dojrzałych bananów, które zaczynają nieapetycznie wyglądać. Pojawiają sie na nich czarne kropki. Każdy z domowników zaczął je omijać a to wciąż owoc pełno wartościowy a przy tym smaczny i dodający energii.
Składniki:
300 g mąki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 jajka
200 g margaryny lub masła
3 banany
Przygotowanie:
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę przez sito do jednej miski.
W drugiej umieść cukier, miękką margarynę, wbij jajka i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
Stopniowo wymieszaj składniki, uzyskasz gęstą masę.
Dodaj ugniecione widelcem banany i wymieszaj całośc.
wysmaruj blaszkę resztką margaryny, obsyp bułką tartą.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika ok 170 stopni na 40 min
Piecz bez termoogiegu do suchego patyczka
i gotowe!!!!! życzę smacznego. :)