14.02.2024

Nie marnuj żywności. Ciasto z dojrzałych bananów.

Dojrzałych bananów z brązowymi plamkami nie trzeba wyrzucać. Jak najbardziej nadają się one do jedzenia, są słodkie i zapewniają potrawom kremową konsystencję. Podpowiadamy, w jaki sposób zastosować je w swojej kuchni.

imgimg

To proste ciasto powstało z potrzeby wykorzystania leżących w kuchni dojrzałych bananów, które zaczynają nieapetycznie wyglądać. Pojawiają sie na nich czarne kropki. Każdy z domowników zaczął je omijać a to wciąż owoc pełno wartościowy a przy tym smaczny i dodający energii.

 

Składniki:

300 g mąki mąki

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 szklanki cukru

2 jajka 

200 g margaryny lub masła

3 banany

Przygotowanie: 

Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę przez sito do jednej miski. 

W drugiej umieść cukier, miękką margarynę, wbij jajka i miksuj do uzyskania gładkiej masy.

Stopniowo wymieszaj składniki, uzyskasz gęstą masę.

Dodaj ugniecione widelcem banany i wymieszaj całośc.

wysmaruj blaszkę resztką margaryny, obsyp bułką tartą. 

Wstaw do rozgrzanego piekarnika ok 170 stopni na 40 min 

Piecz bez termoogiegu do suchego patyczka 

i gotowe!!!!! życzę smacznego. :)

img

0
Dodaj Komentarz
  • 13
  • 21
  • 22