09.05.2023

Mniej tłuszczów!

Tłuszcz jest jednym z podstawowych składników pokarmowych i stanowi element prawidłowo zbilansowanej diety. Jednak na tłuszcze należy uważać...

 img

Tłuszcze to najbardziej kaloryczne makroskładniki pokarmowe.

 1 g tłuszczu dostarcza 9 kcal.

Źródłem tłuszczu, obok olejów roślinnych, margaryn i masła,

są również tłuste produkty mleczne, tłuste mięso, jaja,

tłuste ryby, orzechy oraz nasiona.

 

Termin „tłuszcz” z reguły przywodzi na myśl negatywne skojarzenia, ale należy pamiętać, że pod tą nazwą kryje się bardzo różnorodna grupa substancji chemicznych. Niektóre z nich są niezbędne do optymalnego rozwoju i funkcjonowania organizmu.

Trzeba pamiętać, że tłuszcze nasycone spożywane w nadmiarze stanowią istotny czynnik ryzyka zachorowalności nie tylko na choroby układu krążenia (miażdżyca, zawały, udary), ale także na otyłość i wiele nowotworów złośliwych – mówi prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.

 

Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj:

http://dobretluszcze.pl/dobre-tluszcze-dluzsze-zycie/

 

Wskazane jest spożywanie nisko tłuszczowych produktów, tj.:

img 

>  chude mięsa i ryby

>  ziemniaki

>  warzywa i owoce

 

 

Nadmiar tłuszczów zwiększa kaloryczność posiłku,

a wysoka kaloryczność równa się przyrostowi masy ciała w przyszłości.

Z drugiej jednak strony, zubożenie diety o tłuszcze

(zarówno nasycone, jak i nienasycone) może spowodować

szereg skutków ubocznych w naszym organizmie.

Dlatego na tłuszcze należy uważać, dbając o dostarczanie ich

w odpowiedniej ilości, ale też jakości!

 

Wybieraj dobre tłuszcze ;)

 

img

 

 

2
Dodaj Komentarz
  • 4
  • 13
  • 5
Komentarze