Mniej tłuszczów!
Tłuszcz jest jednym z podstawowych składników pokarmowych i stanowi element prawidłowo zbilansowanej diety. Jednak na tłuszcze należy uważać...
Tłuszcze to najbardziej kaloryczne makroskładniki pokarmowe.
1 g tłuszczu dostarcza 9 kcal.
Źródłem tłuszczu, obok olejów roślinnych, margaryn i masła,
są również tłuste produkty mleczne, tłuste mięso, jaja,
tłuste ryby, orzechy oraz nasiona.
Termin „tłuszcz” z reguły przywodzi na myśl negatywne skojarzenia, ale należy pamiętać, że pod tą nazwą kryje się bardzo różnorodna grupa substancji chemicznych. Niektóre z nich są niezbędne do optymalnego rozwoju i funkcjonowania organizmu.
Trzeba pamiętać, że tłuszcze nasycone spożywane w nadmiarze stanowią istotny czynnik ryzyka zachorowalności nie tylko na choroby układu krążenia (miażdżyca, zawały, udary), ale także na otyłość i wiele nowotworów złośliwych – mówi prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj:
http://dobretluszcze.pl/dobre-tluszcze-dluzsze-zycie/
Wskazane jest spożywanie nisko tłuszczowych produktów, tj.:
> chude mięsa i ryby
> ziemniaki
> warzywa i owoce
Nadmiar tłuszczów zwiększa kaloryczność posiłku,
a wysoka kaloryczność równa się przyrostowi masy ciała w przyszłości.
Z drugiej jednak strony, zubożenie diety o tłuszcze
(zarówno nasycone, jak i nienasycone) może spowodować
szereg skutków ubocznych w naszym organizmie.
Dlatego na tłuszcze należy uważać, dbając o dostarczanie ich
w odpowiedniej ilości, ale też jakości!
Wybieraj dobre tłuszcze ;)
Miłego poniedziałku, pozdrawiamy ze słonecznego Orzysza.
Pozdrawiam serdecznie 😊