Międzynarodowy Dzień Zdrowego Śniadania
8 listopada obchodzimy Międzynarodowy Dzień Zdrowego Śniadania. Tego dnia uczniowie w czasie zajęć z wychowawcami klas i nauczycielem wychowania fizycznego przygotowywali dla siebie zdrowe śniadanie.
Pierwsze śniadanie jest dla dzieci najważniejszym posiłkiem
w ciągu dnia - przypominają eksperci.
8 listopada w Polsce obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania.
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania zainicjował w 2007 r.
ówczesny komisarz Unii Europejskiej ds. zdrowia Markos Kyprianou.
„Pierwsze śniadanie jest dlatego tak ważne, bo po przespanej nocy poziom glukozy we krwi jest niski, a jeśli dziecko nie zje porannego posiłku, może się on dodatkowo obniżyć. Upośledza to funkcje komórek całego organizmu, ale szczególnie komórek nerwowych mózgu i wpływa niekorzystnie na procesy poznawcze, w tym na tempo przypominania sobie zdobytych wiadomości” – powiedziała PAP prof. Halina Weker, kierownik Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka (IMiD) w Warszawie.
Z badań wynika, że uczniowie, którzy spożywają
prawidłowo skomponowane śniadanie szybciej pracują na lekcjach,
popełniają mniej błędów, mają więcej pomysłów
i uzyskują lepsze wyniki w testach na sprawność fizyczną.
Głównym celem organizacji tego dnia
jest zachęcenie dzieci do zdrowego odżywania się.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia,
który dostarcza niezbędnej energii.
Pamiętajmy o piramidzie zdrowego żywienia.