Dzień Marchewki. Słodkie ciasto dla niejadka.
Barwa pomarańczowa wynika z obfitości karotenów, głównie beta-karotenu, który jest silnie zabarwionym czerwono-pomarańczowym pigmentem występującym w niektórych roślinach i owocach. Organizm ludzki zamienia beta-karoten w witaminę A, a marchew jest jednym z najlepszych źródeł beta-karotenu. Witamina A jest ważna dla zdrowia naszego wzroku , a także dla naszych kości, zębów i skóry .
Naturalna słodycz marchewki pozwala na wykorzystanie jej w ciastach. W niektórych krajach wykorzystywana jest do deserów i dżemów. Z marchewki możesz też zrobić sok.
MARCHEW ZNAJDUJE SIE W PIERWSZEJ DZIESIĄTCE NAJWAŻNIEJSZYCH EKONOMICZNIE UPRAW NA ŚWIECIE.
NAJWIĘKSZYM PRODUCENTEM MARCHWI NA ŚWIECIE SĄ CHINY.
PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO MARCHEWKOWE:
1 SZKLANKA OLEJU
1/3 SZKLANKA CUKRU
3 JAJKA
2 SZKLANKI STARTEJ MARCHEWKI
1 i 1/3 SZKLANKA MĄKI PSZENNEJ
1/3 ŁYŻECZKA SODY
1/3 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
1/3 ŁYŻECZKA CYNAMONU
JEST TO PRZEPIS, KTÓRY WYJDZIE KAŻDEMU NIEZALEŻNIE OD UMIEJĘTNOŚCI KULINARNYCH.
WSZYSTKIE SKŁĄDNIKI MIESZAMY ZE SOBĄ, DOSYPUJEMY STARTĄ MARCHEWKĘ.
WYLEWAMY NA MAŁĄ BLASZKĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA,
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 180 STOPNI
PIECZEMY OKOŁO 20 MIN DO SUCHEGO PATYCZKA.
Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego wieczoru:)
---ڰۣ-🌺ڿڰ🌺ڿڰۣ🌺-- ---ڰۣ-🌺ڿڰ🌺ڿڰۣ🌺—