Blogowiczu, jedz warzywa i owoce!
Czy wiesz, jak włączyć je do codziennej diety oraz jakie dają nam korzyści?
Owoce i warzywa są źródłem witamin, minerałów, błonnika, antyoksydantów
i innych dobrych dla zdrowia składników.
Nasz organizm nie potrafi magazynować niektórych związków
zawartych w warzywach i owocach (np. witaminy C).
Dlatego jedz warzywa i owoce kilka razy w ciągu dnia.
Tylko wtedy Twój organizm będzie mógł korzystać z zawartych w nich
cennych składników przez cały dzień.
A dzięki temu będziesz mieć ochronę przed chorobami.
Korzyści z jedzenia owoców i warzyw
Regularne jedzenie warzyw i owoców wpływa pozytywnie na zdrowie. Korzyści są wszechstronne:
- może przeciwdziałać rozwojowi różnych chorób
- wspomaga leczenie, np. nadwagi i otyłości
- wspiera pracę układu odpornościowego
- spowalnia procesy starzenia się organizmu
- korzystnie wpływa na wygląd sylwetki, cery i włosów
- poprawia samopoczucie.
Aby zapewnić sobie zdrowie, trzeba zjadać codziennie
co najmniej 400–500 g. warzyw i owoców, rozdzielonych na minimum 5 porcji.
Przykłady porcji:
- średniej wielości owoc (np. jabłko) lub kilka mniejszych sztuk (np. truskawki, czereśnie)
- średniej wielości warzywo (np. marchewka)
- około pół szklanki surówki lub sałatki
- szklanka soku.
Jak to wprowadzić w całodniowy jadłospis?
Na przykład:
- śniadanie – szklanka soku
- drugie śniadanie – jabłko i jogurt
- obiad – duża porcja gotowanych warzyw
- podwieczorek – miseczka sałatki owocowej
- kolacja – porcja surówki lub sałatki do kanapek.
W naszej szkole w kanapownikach najmłodszych SKO-wiczów
zawsze znajdują się owoce na drugie śniadanie.
Źródło: https://pacjent.gov.pl/diety/jedz-owoce-i-warzywa-5-razy-dziennie
W czwartek Was odwiedzamy i do słonecznego Orzysza zapraszamy.