24.03.2017

Rzodkiewkowy piątek...

Klas I-III:) :) :)

Kilka zdań o rzodkiewce.
Warzywa te nazywane są "jarzynami pięknych włosów". Rzodkiewka dostarcza po trochu większości witamin i składników mineralnych. Jest ona źródłem witamin: C, kwasu foliowego, B6, a także minerałów: potasu, miedzi, manganu, żelaza, siarki. Połączenie w jednym produkcie spożywczym żelaza, miedzi i manganu korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze w organizmie. Zalecane są osobom borykającym się z niedokrwistością. Natomiast charakterystyczny smak warzywa - olejek goryczkowy, zawiera siarkę i działa pobudzająco na układ trawienny i zwiększa apetyt.
WARZYWEM DZISIEJSZEGO DNIA JEST RZODKIEWKA.
SMACZNEGO!!!
 
kl. II b
 
 
kl. II c
 
kl. II a
 
kl. III c
 
 
30
Dodaj Komentarz
  • 12
  • 2
  • 23
Komentarze