30.12.2016

Pyszny...

I zdrowy

Nie każdy z Was wie, że dzisiaj jest nietypowe święto-

Dzień Serka Wiejskiego.

Serek wiejski to twarożek o łagodnym smaku i ziarnistej konsystencji,

produkowany z mleka krowiego.

Zaliczany jest do grupy serów twarogowych niedojrzewających.

W sklepach możemy znaleźć zarówno serki naturalne - bez dodatków smakowych,

jak i wzbogacone szczypiorkiem,

ziołami czy słodkimi, owocowymi musami.

W skład serka bez dodatków wchodzą: twaróg ziarnisty, śmietanka,

białka mleka i sól.

Serek można wybrać w wersji "light", która ma o 40 procent mniej tłuszczu niż wersja

klasyczna

(dostarcza go zaledwie 3 g w 150 gramowym opakowaniu).

Pozostawienie niewielkiej ilości tłuszczu w produkcie jest bardzo istotne,

ponieważ pozwala to na przyswojenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

- A, D, E i K. 

Ponadto, twarożek stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka,

wapnia oraz niezbędnych aminokwasów.

Mało kalorii, węglowodanów, za to dużo białka.

Kolejną zaletą tego produktu to jego świeżość i naturalność

wynikająca z braku dodatkowych substancji - konserwantów,

zagęstników czy sztucznych barwników. Niestety, skutkuje 

to krótkim terminem przydatności do spożycia.

Podobny obraz

 Kiedy jeść serek wiejski?

Serek wiejski świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie,

drugie śniadanie,

jak i podwieczorek.

Znalezione obrazy dla zapytania serek wiejski zdjęcia

Można dodać do niego świeże warzywa (ogórek, pomidor, szczypiorek),

bądź suszone owoce i orzechy.

70. Serek wiejski z owocami, bakaliami i granolą.

 SMACZNIE, ZDROWO I...

PYCHOTKA!!!

137
Dodaj Komentarz
  • 10
  • 5
  • 4
Komentarze