31.03.2017

Czy lubicie budyń?:)

31 marca – Światowy Dzień Budyniu

Pudding, Budyń Waniliowy, Maliny

   Budyń to lekkostrawna potrawa. Zrobiony na bazie mleka o puszystej strukturze. Przyrządzana na parze lub gotowana bezpośrednio.   Typowa masa budyniowa wymaga zazwyczaj dodatku w postaci mąki (pszennej, ziemniaczanej) lub produktów mącznych takich jak:  bułka tarta, czerstwe bułki, zmielone herbatniki itp. Nie potrzebują takiego dodatku te budynie, których głównym składnikiem jest makaron, kasza manna, kasza jaglana, ryż, mączka sago, gotowane ziemniaki itp.

Oto najlepsze przepisy

Budyń czekoladowy z kaszy manny

2 szklanki mleka

ok. 5 łyżek kaszy manny

szczypta soli

3-4 łyżki cukru

80 g czekolady deserowej

Do wrzącego mleka wrzuć kaszę, ugotuj ciągle mieszając. Dodaj szczyptę soli i cukier do smaku. Do gorącej kaszki dodaj połamaną czekoladę, wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Gdy kaszka lekko ostygnie zmiksuj ją blenderem na gładką masę. W razie konieczności, gdyby była zbyt gęsta, dodaj nieco mleka. Przelej do miseczek i ostudź.

Deser, Budyń Czekoladowy, Krem, Kremowy

Budyń waniliowy z kaszy jaglanej

½ szklanki kaszy jaglanej

1 szklanka mleka

1 szklankę wody

3-4 łyżki miodu

ziarenka z połowy laski wanilii

łyżeczka cukru waniliowego

Karmel, Krem, Flan, Mleko, Jajko, Cukru

SMACZNEGO!!!

 

źródło: https://pixabay.com

21
Dodaj Komentarz
  • 9
  • 20
  • 14
Komentarze