26.02.2017

Zdrowo i kolorowo - kanapki na drugie śniadanie

Klasa IIb już nie może doczekać się wiosny. Aby poczuć jej zapach dzieci wykonały wiosenne kanapki. Tym razem na talerzach królowały warzywa i zdrowe produkty bogate w żelazo, białko i wapń.

imgimgimg

Kolejna lekcja wspólnego kucharzenia została poświęcona

zdrowym kanapkom. Dzieci samodzielnie przygotowały

smakowite drugie śniadanie. 

img

 

img

Wcześniej jednak przypomniały sobie zasady zdrowego odżywiania zawarte w piramidzie żywieniowej. Poznały również ciekawe przepisy kulinarne dotyczące wykonania przysmaków śniadaniowych.

imgimg

img

 img img 

Należy pamiętać, iż śniadanie

powinno być królewskie czyli na bogato.

Dostarczenie właściwej ilości kalorii z rana

zapewnia energię i siłę na dalszą część dnia!

img

Kanapki drugoklasistów wyglądały jak małe kolorowe arcydzieła, tak więc z wielkim apetytem konsumowały je nawet klasowe niejadki. Bogactwo kolorów i roznosząca się po sali woń wiosennych nowalijek potęgowała apetyt. Rekordziści spałaszowali 5 - 6 kanapek, natomiast średnia wynosiła 3 kanapki na ucznia.

 img img 

Własnoręcznie przygotowane, a następnie wspólnie z rówieśnikami konsumowane śniadanie ma jeszcze jeden atut. Uczy kultury wspólnego spożywania posiłków przy stole.

 img  img

Zachęcamy wszystkich do przeprowadzania w szkołach

zajęć kulinarnych z dziećmi. To wspaniała zabawa,

dodatkowo nauka, a wspólnym mianownikiem jest

troska o nasze serducha :-)

img

 

9
Dodaj Komentarz
  • 0
  • 3
  • 2
Komentarze