10.05.2019

Zdrowe odżywianie lub niemarnowanie żywności

Zdrowe odżywianie i niemarnowanie żywności to temat na miesiąc MAJ.

Piramida zdrowego żywienia

 

9 SPOSOBÓW NA NIEMARNOWANIE ŻYWNOŚCI

1. Szacujmy ile jedzenia potrzebujemy, porcja dla osoby dorosłej na jedno posiedzenie to około 300 – 500 g jedzen

2.    Planujmy jadłospis i zakupy – do sklepu zawsze chodźmy z listą zakupów.

3.    Czytajmy etykiety produktów, przechowujmy je zgodnie z wytycznymi i pilnujmy terminu przydatności do spożycia.

4.    Produkty po otwarciu przechowujmy w oddzielnych, zamykanych pojemnikach.

5.    Regularnie porządkujmy kuchenne szafki i lodówkę.

6.    Wykorzystujmy produkty do końca – szukajmy inspiracji w internecie i prasie lub po prostu eksperymentujmy.

7.    Pamiętajmy o zasadzie FIFO- first in first out- pierwsze weszło, pierwsze wyszło.

8.    Powróćmy do prostych, domowych sposobów konserwacji żywności- mrożenia, suszenia czy wekowania.

9.    Dzielmy się! Z potrzebującymi, znajomymi z pracy, rodziną czy sąsiadami.

Podobny obraz

 

15
Dodaj Komentarz
  • 5
  • 1
  • 16
Komentarze