25.12.2018

Drugi dzień Świąt - Św. Szczepan

W drugi dzień świąt, na Św. Szczepana w kościele święcono ziarno zboża, które na wiosnę wysiewano w polu, aby zebrać lepsze plony, w tym dniu  gotowano już obiad. Jedzono rosół z ziemniakami, mięso z rosołu i omaszczoną kapustę. Warzono też kaszę jęczmienną i makaron.

PC190178.JPG

W tym dniu składano sobie wizyty, życząc sobie pomyślności. Podłazy powtarzane były na święgo Szczepana, a wtedy nieco zmienione były słowa:

Na scęście, na zdrowie, na ten święty Scepon,
Coby się wom darzyła kapustecka z rzepom

PC190179.JPG

W okresie od Św. Szczepana do Trzech Króli chodzą po domach kolędnicy. Dawniej kolędnikom dawano owies i chleb.

PC190177.JPG

PC190180.JPG

Zdjęcia przedstawiają stroje kolędniczne z okolic Rabki,  które znajdują się w miejscowym muzeum regionalnym im. Wł. Orkana

11
Dodaj Komentarz
  • 3
  • 9
  • 11
Komentarze