26.12.2017

Drugi dzień Świąt - Św. Szczepan

PC190182.JPG

W drugi dzień świąt, na Św. Szczepana w kościele święcono ziarno zboża, które na wiosnę wysiewano w polu, aby zebrać lepszy plon.

W drugim dniu Świąt gotowano już obiad. Jedzono rosół z ziemniakami, mięso z rosołu i omaszczoną kapustę. Warzono też kaszę jęczmienną i makaron.

 PC190178.JPG

W dzień świętego Szczepana składano sobie wizyty, życząc sobie pomyślności.

Podłazy powtarzane były na święgo Szczepana, a wtedy nieco zmienione były słowa: Na scęście, na zdrowie, na ten święty Scepon, Coby się wom darzyła kapustecka z rzepom

 PC190179.JPG

W okresie od Św. Szczepana do Trzech Króli chodzą po domach kolędnicy. Dawniej kolędnikom dawano owies i chleb, obecnie pieniądze

 PC190177.JPG

 PC190176.JPG

 PC190180.JPG

Zdjęcia przedstawiają stroje kolędniczne z okolic Rabki,  które znajdują się w miejscowym muzeum regionalnym.

339
Dodaj Komentarz
  • 14
  • 10
  • 17
Komentarze