”ŚWIĘTO DYNI”
Co można zrobić z dynią...
„Dynia”
(autor nieznany).
Dynia
dojrzała
jest wielka okazała
związana z przemijaniem
jesieni odkrywaniem
to rekompensata za utratę letniego słońca
dlatego taka piękna pomarańczowa gorąca
miej jak dynie wielkie marzenia
i ich optymizm do spełnienia
gdy zobaczysz krzywo uśmiechnięte dynie
już wiesz że jesteś w Haloweenie
dynia grubą skórę ma
i nic od zewnątrz jej nie zanieczyszcza
najlepsza na odchudzanie
więc zabieram się za organizmu oczyszczanie
zadbasz o linię
kiedy zjadasz codziennie dynię
ma właściwości lecznicze
właśnie na to bardzo liczę
z dyni proszę panów i pań
zrobisz mnóstwo pysznych dań
kiedy zjadasz zupę z dyni
czujesz się jak bogini
zdrowy wyjątkowy i pożywny
z dyni najlepszy sok warzywny
dynie to warzywa sławne
smaczne odmładzające lekkostrawne.
W celu promowania zdrowego stylu życia, rozumienia potrzeby racjonalnego odżywiania się zorganizowaliśmy w klasie „Święto Dyni”. Poznaliśmy nazwy niektórych warzyw dyniowatych (dynia, cukinia, ogórek melon, arbuz, kabaczek) i określaliśmy ich smaki, zrozumieliśmy potrzebę spożywania surowych i gotowanych warzyw, poznaliśmy wartości odżywcze dyni.
Rozwijaliśmy inwencję plastyczno-techniczną oraz uczestniczyliśmy w zabawach ruchowych
z wykorzystaniem dyń. A to wszystko odbywało się pod kierunkiem pani A. Benedyk.