30.05.2020

Zdrowy wycisk

30.05.2020

Światowy Dzień Soku

Detox, Detoksykacji, Dieta, Witaminy, Zdrowy, Świeży

/pixabay/

Dzisiejszy dzień warto uczcić szklanką soku.

Po pierwsze – są po prostu pyszne!

Po drugie – soki owocowe i warzywne zawierają wiele witamin i składników mineralnych!

Pochlebca, Sok, Pić, Żywności, Wegetariański, Wegańskie

/pixabay/


Który sok wybrać, by wzmocnić odporność, dodać sobie energii,
wzmocnić serce, poprawić wygląd włosów i paznokci?

W prawidłowej, dobrze zbilansowanej diecie zaleca się spożywanie 5 porcji warzyw i owoców (400 g.) dziennie. Jedną z nich śmiało możesz zastąpić szklanką soku.
 
Sok z aronii
Owoce aronii zawierają polifenole oraz garbniki, które wspierają naszą odporność, bo działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Znajdziemy w nich też witaminy: C, B2, B6, E, P, PP, oraz rzadko występujące w owocach składniki mineralne: mangan, miedź, kobalt, bor czy jod. Aronia m.in. obniża poziom glukozy we krwi oraz obniża ciśnienie krwi, dlatego jej spożywanie zmniejsza ryzyko cukrzycy, miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Dzięki zawartości witamin z grupy B aronia ma pozytywny wpływ na wygląd skóry – działa przeciwzmarszczowo.
 
Sok z selera naciowego
Ma niezwykły wpływ na skórę (zwłaszcza trądzikową), włosy i paznokcie.
Działa moczopędnie, oczyszczająco, mobilizuje nerki do pracy, co również przekłada się pozytywnie na nasze samopoczucie i lepszy wygląd skóry.  S
eler oczyszcza nasz organizm z toksyn. Ma dużo błonnika, więc powoduje, że jelita nie przestają pracować i nic w nich nie zalega, a chroni nas przed stanami zapalnymi.
 
Sok z buraka
Betaina i betanina to dwa składniki buraka, które czynią z niego naturalne lekarstwo prawie na wszystko. Betanina to antyutleniacz, chroni przed wirusami i bakteriami. Pochodna aminokwasu glicyny, zwana betainą to drugi cenny składnik w soku z buraka, która ochrania komórki przed stresem, zwiększa też wydajność organizmu podczas wysiłku fizycznego.Picie soku z buraka wpływa też korzystnie na stawy, zmniejsza stany zapalne i obniża poziom tzw. "złego” cholesterolu.
 
Sok z marchwi
Prozdrowotne działanie soku z marchwi wynika głównie z zawartości beta-karotenu, który w organizmie zamienia się w witaminę A, antyoksydantów oraz bogactwa składników mineralnych.
Sok z marchwi poprawia wygląd skóry, przyspiesza odchudzanie (wpływa korzystnie na przemianę materii), jest też antidotum dla zmęczonych, zestresowanych i źle odżywiających się. Jego regularne picie niweluje skutki takiego stylu życia. Udowodniły to badania: codzienne wypijanie półlitrowej porcji soku z marchwi przez 3 miesiące skutecznie obniżyło skutki stresu oksydacyjnego.
 
Sok z pigwy
Owoce pigwy są dobrym źródłem witamin, szczególnie witaminy C, A, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina) oraz B6. Ponadto pigwa bogata jest w kwas foliowy oraz cenne polifenole, czyli naturalne przeciwutleniacze, którym przypisuje się działanie przeciwnowotworowe oraz ochronne przeciwko chorobom układu krążenia. Co więcej, pigwa to owoc bogaty w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas oraz cynk.
 
 
Sok pomidorowy
Zawiera potas, wspierający m.in. pracę układu krążenia. Zawiera także likopen – silny antyoksydant, odgrywający ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Ciekawostką jest fakt, że likopen w soku pasteryzowanym jest nawet 3-krotnie lepiej przyswajalny niż z surowego pomidora. Z kolei w soku jabłkowym, tak samo jak w jabłkach, znajdziemy polifenole, kolejne antyoksydanty.
Sok Z Marchwi, Sok, Marchew, Sok Warzywny, Witaminy
/pixabay/
 
4
Dodaj Komentarz
  • 20
  • 21
  • 27
Komentarze