30.05.2021

Zdrowy wycisk

Dzień Soku obchodzony jest 30 maja na całym świecie.

Soki owocowe i 100 proc. soki warzywne pod względem zawartości składników odżywczych są porównywalne do świeżych owoców i warzyw, z których zostały przygotowane.

Soki zawierają witaminy, związki mineralne, antyoksydanty, błonnik (soki przecierowe i mętne) i wiele innych cennych dla zdrowia fitoskładników. Żadne soki nie zawierają konserwantów, barwników, słodzików, sztucznych aromatów. Soki owocowe, 100 proc. warzywne oraz pomidorowe nie zawierają żadnych dodanych cukrów.

 

200 ml soku może być 1 z 5 porcji warzyw i owoców, które warto spożywać każdego dnia, bo zawiera mnóstwo składników odżywczych, a te wspierają nasze codzienne funkcjonowanie:


✅ mętny sok jabłkowy 👉 pektyny na lepsze trawienie


✅ szklanka soku z marchewki 👉 dzienna porcja prowitaminy A, wsparcie dla wzroku i kości


✅ porcja pomidorowego 👉 likopen działający przeciwnowotworowo


✅ sok wyciśnięty z buraka 👉 foliany na lepszą wydolność


✅ czarna porzeczka w płynie 👉 witamina C na odporność

5 porcji – to naprawdę proste, gdy jedną z nich może być szklanka soku 😎 Dbajcie o siebie, jedzcie warzywa, owoce, pijcie soki i bądźcie szczęśliwi! 😘

 

https://www.instagram.com/p/CPfjJNNoma8/?utm_source=ig_embed

 

Dzisiaj Światowy Dzień Soku

 

fot. shutterstock

 

 

 

Soki - co w nich znajdziemy

Wszystkie soki owocowe i warzywne to bogactwo witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nich m.in.: 

PROWITAMINA A, CZYLI BETA-KAROTEN – wystarczy szklanka soku marchwiowego lub marchwiowo-owocowego, by zapewnić wymaganą przez nasz organizm, dzienną dawkę witaminy A (800 µg). Ponieważ witamina A wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wzroku, sięgajmy po nią, gdy czeka nas np. dużo pracy przy komputerze lub długa droga za kierownicą. Zalety beta-karotenu docenią też ci, którzy chcą cieszyć się piękną opalenizną latem i przedłużyć ją do późnej jesieni, bo zabezpiecza on przed szkodliwym promieniowaniem UV.

WITAMINA C – sięgamy po nią, gdy nadchodzi sezon przeziębień, jak np. przedwiośnie. I słusznie! Bo wzmacnia system odpornościowy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ma także inne zalety. Przyczynia się np. do zmniejszenia uczucia zmęczenia i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Dlatego po szklankę soku pomarańczowego lub grejpfrutowego, która pokryje dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę w ok. 60% - 70%, powinny sięgać osoby, które czeka duży wysiłek intelektualny, jak sesja na studiach czy zbliżająca się dużymi krokami matura. Docenią ją też kobiety, chcące mieć zdrową i zadbaną skórę, ponieważ witamina C wspomaga produkcję kolagenu.

WITAMINA E – przeciwutleniacz, spowalniający procesy starzenia i chroniący przed rozwojem miażdżycy. Niezbędnym elementem diety powinny się stać zawierające ją soki marchwiowe, a także soki wielowarzywne z udziałem zielonych warzyw.

KWAS FOLIOWY (FOLIANY) –niezbędny w procesie wzrostu i rozmnażania komórek organizmu potomstwa. Każdemu kwas foliowy niezbędny jest natomiast, by organizm mógł produkować krew, a system immunologiczny funkcjonować prawidłowo. Szklanka soku z buraków czerwonych dziennie zapewni jego wymaganą dawkę (200 µg).

LIKOPEN – najpotężniejszy z naturalnych przeciwutleniaczy, zapobiegający starzeniu się komórek. Nie trzeba więc będzie chyba nikogo namawiać, aby pić bogaty w niego sok pomidorowy. Co ciekawe, proces produkcji soku pomidorowego, jaki możemy kupić w sklepie, powoduje, że w takiej formie jest on lepiej przyswajalny, niż ten pochodzący z surowych pomidorów.

POLIFENOLE – chronią przed wpływem wolnych rodników, więc na pewno chętnie soki z tym składnikiem pić będą panie, które jak najdłużej chcą cieszyć się młodym wyglądem. Dodatkowo wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi i ciśnienie. Wyjątkowo bogaty w flawonoidy, czyli związki z grupy polifenoli jest mętny sok jabłkowy.

POTAS – niezbędny mięśniom i nerwom, reguluje gospodarkę elektrolitową w organizmie i obniża ciśnienie krwi. Szklanka soku pomidorowego czy marchwiowego zabezpieczy 25 % dziennego zapotrzebowania na potas (zawiera ok. 500 mg tego pierwiastka). Sięgajmy też po zawierające go soki pomarańczowe, grejpfrutowe, jabłkowe, a także nektary z czarnych porzeczek oraz bananów.

 BŁONNIK – reguluje pracę układu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Pamiętajmy, że jego głównym źródłem mają być produkty zbożowe. Ale także soki dostarczą cennej odmiany tego składnika, tzw. pektyn, czyli błonnika rozpuszczalnego. Zawarty w sokach błonnik ogranicza wchłanianie cukrów i wpływa na utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu. Pijmy zawierające go soki naturalnie mętne (pomarańczowe, grejpfrutowe, jabłkowe) oraz przecierowe (pomidorowe, warzywne lub warzywno-owocowe).

WIELE INNYCH SKŁADNIKÓW MINERALNYCH (pierwiastki, jak np. wapń, fosfor czy magnez) – wszystkie sole mineralne w sokach, podobnie jak z warzyw i owoców z których soki otrzymujemy, pomagają zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Zatem pijmy soki, by dostarczać sobie tych cennych składników.

 

 

https://www.horecatrends.pl/trendy/119/dzisiaj_swiatowy_dzien_soku,8212.html

 

 

 

 

4
Dodaj Komentarz
  • 13
  • 11
  • 9
Komentarze