17.04.2019
Wielkanoc z głową
... czyli o niemarnowaniu żywności....
Co roku w Polsce marnuje się około 9 milionów ton żywności.
Wielkanoc to okres szczególnie temu "sprzyjający".
Najnowsze badania pokazują, że ponad 10 procent wyrzuci w czasie świąt ponad 1 kg jedzenia.
Dlaczego?
- kupujemy złe jakościowo produkty
- brakuje nam pomysłu na wykorzystanie składników do dań
- prokukt nam nie smakuje
- robimy zbyt duże zakupy
- nie robimy listy zakupów
- niewłaściwie przechowujemy żywność
- przegapiamy termin przydatności do spożycia
- serwujemy zbyt duże porcje posiłków
Najczęściej wyrzucane produkty:
- pieczywo
- wędliny
- warzywa
- owoce
- jogurty
- dania gotowe
- ser
- mleko
Róbmy przemyślane zakupy.
Troszczmy się o nasze środowisko i o nasze finanse!
0
129