17.04.2019

Wielkanoc z głową

... czyli o niemarnowaniu żywności....

 

Co roku w Polsce marnuje się około 9 milionów ton żywności.


Wielkanoc to okres szczególnie temu "sprzyjający".


Najnowsze badania pokazują, że ponad 10 procent wyrzuci w czasie świąt ponad 1 kg jedzenia.

 

Dlaczego?

  • kupujemy złe jakościowo produkty
  • brakuje nam pomysłu na wykorzystanie składników do dań
  • prokukt nam nie smakuje
  • robimy zbyt duże zakupy
  • nie robimy listy zakupów
  • niewłaściwie przechowujemy żywność
  • przegapiamy termin przydatności do spożycia
  • serwujemy zbyt duże porcje posiłków

 

Najczęściej wyrzucane produkty:

  1. pieczywo
  2. wędliny
  3. warzywa
  4. owoce
  5. jogurty
  6. dania gotowe
  7. ser
  8. mleko

 

Róbmy przemyślane zakupy.

 

Troszczmy się o nasze środowisko i o nasze finanse!

 

https://sko.pkobp.pl/sko/static/img/sko_logo_share.jpg

0
Dodaj Komentarz
  • 9
  • 7
  • 10