Tłusty Czwartek
Dziś Tłusty Czwartek kojarzony jest głównie ze słodkościami - pączkami i faworkami, znanymi także jako chrust.
W okolicach XVII wieku pączki pieczono z ciasta chlebowego, a środku zamiast słodkich konfitur umieszczano skwarki. W takiej postaci smażono je na blasze lub głębokim tłuszczu, najczęściej smalcu. Początkowo nie używano do ich wyrobu drożdży, co sprawiało, że wypieki były dużo twardsze od tych, znanych nam dziś. Z tego samego powodu nie miały też tak delikatnych, obłych kształtów.
O ile dziś tłusty czwartek traktowany jest raczej symbolicznie i kojarzy nam się głównie ze słodkim obżarstwem, w przeszłości dochodziły do niego także huczne zabawy czy pochody. Nie stroniono od alkoholu i tłustych mięs. Traktowano tę datę jako okazję do wyszalenia się i robienia rzeczy, których na co dzień nie wypada.
Z drugiej strony 40-dniowy czas wielkiego postu traktowany był bardzo poważnie, tłusty czwartek był więc okazją do najedzenia się na zapas.
Tłusty czwartek urasta niemal do miana naszego święta narodowego.
W sklepach i cukierniach kusi nas przytłaczająca liczba ociekających lukrem pączków i obsypanych cukrem pudrem faworków :-)
Link do zdjęcia: