02.05.2021
Superfoods ... Quinoa
02.05.2021
- Komosa ryżowa (inaczej quinoa) pochodzi z Ameryki Południowej. Spotkamy ją pod wieloma nazwami, w tym jako „ryż peruwiański”, „matkę zbóż”, czy też „święte zboże Inków”. Określenia te są zresztą mylące, ponieważ komosa ryżowa należy do tzw. pseudozbóż, czyli roślin niespokrewnionych ze zbożami.
-
Aż 90% upraw komosy znajduje się w Boliwii i Peru. Jest tam znana od kilku tysięcy lat! I choć przejściowo wyparły ją wprowadzone przez hiszpańskich osadników uprawy zbóż, obecnie – zwłaszcza na obszarach górskich – powróciła do łask.
- Zbliża się ciepła pora roku, a komosa nadaje się wręcz idealnie na lato: nie obciąża układu trawiennego, a jest odżywcza.
- Quinoa należy do superfoods, czyli pokarmów wyróżniających się wyjątkowo wysoką zawartością składników odżywczych. W przypadku tych ziarenek są to przede wszystkim wit. B, D i E, a także magnez, potas, wapń i żelazo.
- Charakterystyczna dla superfoods jest obecność antyoksydantów – znajdziecie je również w komosie. Quinoę cenimy także ze względu na obecność aminokwasów, w tym lizyny i innych aminokwasów egzogennych (czyli takich, które muszą być dostarczane organizmowi wraz z pożywieniem).
-
Osoby z nietolerancją glutenu mogą sięgnąć po nią jako bezglutenowe źródło węglowodanów.
-
Kolory komosy ryżowej - biała, czarna i czerwona. Wszystkie trzy odmiany są bardzo zbliżone pod względem smaku, czasu gotowania, konsystencji czy wartości odżywczych. Poszczególne rodzaje komosy ryżowej różnią się od siebie w szczególności smakiem oraz konsystencją. Biała - delikatna, z lekkim orzechowym aromatem - stanie się miękka i spęcznieje, jeśli po ugotowaniu pozostawi się ją w wodzie na 10 minut. Natomiast komosa czarna i czerwona mają wyróżniać się intensywniejszym smakiem oraz utrzymywać chrupiącą konsystencję nawet po ugotowaniu.
-
Komosa trójkolorowa stanowi mieszankę powyższych trzech kolorów w równych proporcjach.
0
10