05.05.2021
Superfoods.... Korzeń maca
05.05.2021
"Superfood" rodem z Ameryki Płd. - sproszkowany korzeń maca.
W naturze tę roślinę spotkać można w Peru, a jej odżywcze właściwości już kilka tysięcy lat temu odkryli Inkowie.
Tradycyjnie uważana była za remedium na bezpłodność i zwiększanie płodności, a także dla ogólnego wzmocnienia organizmu w trudnych dla niego momentach (w chorobie, podczas menopauzy, w okresie przepracowania itp.).
Dziś wiemy, że maca rzeczywiście wzmacnia organizm, doskonale go odżywia, a przy tym wspiera pracę mózgu. Ponoć NASA włączyła macę do diety astronautów, którzy podczas wykonywania swoich zadań muszą utrzymywać najwyższą koncentrację i doskonałą formę.
Maca to nie tylko roślina traktowana jako lecznicza – w Ameryce Południowej używa się jej po prostu w kuchni, np. w postaci gotowanej, pieczonej lub jako sproszkowany dodatek do dań. Bez wątpienia jej największą zaletą jest jednak działanie wzmacniające.
Wprowadzenie sproszkowanego korzenia maca do diety jest niewyobrażalnie proste i szybkie. Możecie np. przyrządzać macę jako napój, rozprowadzając w mleku lub wodzie 1-2 łyżeczki proszku, albo też dodawać ją do wypieków lub owsianki.
Próbujemy?
0
11