05.05.2021

Superfoods.... Korzeń maca

05.05.2021

"Superfood" rodem z Ameryki Płd. - sproszkowany korzeń maca.

W naturze tę roślinę spotkać można w Peru, a jej odżywcze właściwości już kilka tysięcy lat temu odkryli Inkowie.
 
Tradycyjnie uważana była za remedium na bezpłodność i zwiększanie płodności, a także dla ogólnego wzmocnienia organizmu w trudnych dla niego momentach (w chorobie, podczas menopauzy, w okresie przepracowania itp.).
 
Dziś wiemy, że maca rzeczywiście wzmacnia organizm, doskonale go odżywia, a przy tym wspiera pracę mózgu. Ponoć NASA włączyła macę do diety astronautów, którzy podczas wykonywania swoich zadań muszą utrzymywać najwyższą koncentrację i doskonałą formę.
 
Maca to nie tylko roślina traktowana jako lecznicza – w Ameryce Południowej używa się jej po prostu w kuchni, np. w postaci gotowanej, pieczonej lub jako sproszkowany dodatek do dań. Bez wątpienia jej największą zaletą jest jednak działanie wzmacniające.
 
Wprowadzenie sproszkowanego korzenia maca do diety jest niewyobrażalnie proste i szybkie. Możecie np. przyrządzać macę jako napój, rozprowadzając w mleku lub wodzie 1-2 łyżeczki proszku, albo też dodawać ją do wypieków lub owsianki.
 
Próbujemy?
 
0
Dodaj Komentarz
  • 7
  • 1
  • 4