Odżywczy alfabet
29.05.2020
Witaminy - substancje potrzebne do wzrostu i rozwoju organizmu człowieka. Nasz organizm nie potrafi sam ich wytwarzać i czerpie je z pożywienia. Witaminy stanowią niezbędny składnik odżywczy dla organizmu, ale nie są dla niego źródłem energii. Pełnią one funkcje regulacyjne, a każda z nich ma inny wpływ na organizm. Najlepiej spożywać
witaminy w ich naturalnej postaci – jedząc warzywa, owoce, jaja, ziarna zbóż, mięso i ryby.
Większości witamin organizm nie potrafi magazynować, a ich nadmiar wydalany jest
z moczem lub potem.
Pierwszą witaminę odkrył Polak Kazimierz Funk w 1912 roku. Była to witamina B1. Wprowadził on również słowo „witamina” (z łacinskiego „vita” – życie i „amina” – witamina B1 zawiera grupę aminową).
dobry wzrok. Dzięki niej rośniesz i dobrze widzisz.
Najwięcej jest jej w marchwi, papryce i sałacie.
(B1, B2, B6, B12, PP) - gładka skóra, mocne włosy. Dzięki nim masz dobrą pamięć, piękną skórę, paznokcie i włosy. Znajdziesz je w ciemnym pieczywie, płatkach zbożowych, kaszach, mleku, rybach, jajkach, ciemnozielonych roślinach liściastych (np. szpinaku, brukselce, brokułach, kapuście) oraz strączkowych: fasoli i grochu.
dobra odporność. Chroni przed katarem i przeziębieniem, przyspiesza gojenie ran. Znajduje się np. w czarnych porzeczkach, papryce, rzodkiewce, truskawkach, cytrusach, selerze i natce pietruszki.
mocne kości. Dba o prawidłowy stan Twoich kości i zębów. Ma wpływ na system nerwowy i skurcze mięśni, w tym serca. To jedna z niewielu witamin, która znajduje się nie tylko w pożywieniu. Jest wytwarzana też w skórze pod wpływem słońca, dlatego tak ważne jest przebywanie na swieżym powietrzu. Codzienne kilkunastominutowe spacery
nie tylko poprawią Twoją kondycję, ale także pomogą „zaopatrzyć” organizm w witaminę D. Pamiętaj, ze stosowanie filtrów UV czy wieksza ilość ubrań zmniejszają jej wytwarzanie. Zimą, kiedy słonecznych dni jest bardzo mało, trzeba pamietać, aby posiłki były bogatsze w witaminę D. Znajdziesz ją m.in. w rybach morskich, jajkach, pieczarkach i produktach mlecznych.
źródło młodości. Chroni i wzmacnia odporność organizmu. Dzięki niej masz dużo siły do zabawy z koleżankami i kolegami. Najwięcej jest jej w ziarnach zbóż, nasionach słonecznika, orzechach i śliwkach.
ładna cera. Przeciwdziała infekcjom, podnosi odporność na zakażenia, korzystnie wpływa na włosy, skórę, paznokcie. Kryje sie w olejach roślinnych, pestkach słonecznika, nasionach dyni, migdałach.
mocne naczynia krwionośne. Wzmacnia żyły i poprawia kolor skóry. Znajduje
się w szpinaku, brukselce, brokułach, sałacie oraz pomidorach.
Każdy owoc i warzywo trzeba umyć bez względu na to, czy bedą obierane, czy nie. Używaj do tego bieżącej wody.
Wodę z mycia owoców i warzyw możesz wykorzystać np. do podlewania kwiatków.
Dzięki temu zmniejszysz rachunki za wodę i zaoszczędzisz pieniądze.
Minerały - w pożywieniu znajdują się składniki mineralne, których potrzebujesz do życia i wzrostu. Są wśród nich zarówno składniki, które dostarczają nam energii, jak i aminokwasy – budulec kości, mięśni, a także składniki potrzebne do procesów
zachodzących w organizmie, jak błonnik, który wpływa na trawienie. Wszystkie muszą być dostarczone w odpowiednich ilościach i proporcjach z pożywieniem. Są one tak samo
ważne jak witaminy. Często składniki mineralne i witaminy są zawarte w tych samych
produktach spożywczych. Warto zadbać o to, aby w każdym ze spożywanych posiłków
znalazły sie produkty z różnych grup – warzywa, owoce, zboża i mięso lub ryby.
ŁADNE WŁOSY I PAZNOKCIE
Dba o zdrowie włosów, skóry i paznokci. Znajduje się w orzechach, marchewce,
brukselce, szpinaku, selerze, cebuli.
LEPSZA WYTRZYMAŁOŚĆ
Wchodzi w skład kości, zębów, wzmacnia wytrzymałość, reguluje prawidłowe
funkcjonowanie mózgu. Znajduje się w brokułach, nasionach słonecznika,
orzechach, a także produktach mlecznych.
WIĘKSZA ODPORNOŚĆ
Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśni.
Jego dobrym zródłem sa ziarna zbóż, kasza gryczana, groch, fasola, banany, migdały,
orzechy, gorzka czekolada.
LEPSZA PAMIĘĆ
Pomaga dostarczać tlen do mózgu. Wspomaga również trawienie.
Znajduje się w bananach, morelach, marchewce, ziemniakach, brokułach, brukselce, kapuście, szpinaku, orzechach.
MOCNE ZĘBY I KOŚCI
To główny budulec kości i zębów. Znajdziesz go w mleku i jego przetworach,
np. w kefirze i żółtym serze.
DOBRY NASTRÓJ
Jest konieczne do budowy czerwonych krwinek. Najważniejsze źródło żelaza to czerwone mięso, żółtko jaja, fasola, groch, brokuły, szpinak i nasiona dyni.
Z jedzeniem jest jak z oszczędzaniem pieniędzy – ważna jest regularność. Posiłki powinny być spożywane o stałych porach, lepiej częściej, ale w małych porcjach. Regularne jedzenie sprzyja zachowaniu zdrowia i prawidłowej sylwetki.
/za: https://www.pkobp.pl/klienci-indywidualni/dla-dzieci/sko-szkolne-kasy-oszczednosci/#materialy-edukacyjne/
/Apetyt na zdrowie/
Pycha! 😊Zaczyna się sezon na truskawki, będziemy zajadac witaminki 😁
Tak jest 🍓🍓🍓🍓🍓
Pozdrawiamy cieplutko i zapraszamy jeszcze 😁😀🍓
Pozdrawiam
Dziękujemy 😁 Pozdrawiamy również 😀😁
Można jeść się codziennie.........gdyby ktoś podał gotowe na talerzu.
No tak.....jak ktoś poda gotowe - smakuje najlepiej 😁 Dziękujemy za odwiedziny 😘😁
Owoce i warzywa=witaminki =samo zdrowie 😊
Zgadza się - samo zdrowie. Dziękujemy serdecznie za odwiedziny 😘
Witaminki, witaminki .......🍒🥝🍓🥕🍅🍐🥚🍎🍋🍏🥥🥑
Dziękujemy za odwiedziny 😘