15.03.2022
Dzień Piekarzy i Cukierników
Dzień Piekarzy i Cukierników 2022
Przepis na bagietki tradycyjne (porcja na 4 bagietki)
Składniki:
- 907 g mąki chlebowej (7 1/4 szklanki)
- 3 szklanki wody
- 17 g soli
- 3 g drożdży suszonych
- MIESZANIE: Wkładamy do dzieży wszystkie składniki. Mieszamy hakiem do ciasta przy 400-450 obr./min, wyłącznie na pierwszej prędkości. Ciasto będzie miało bardzo luźną strukturę bez wytworzonej siatki glutenowej. Wymagana temperatura ciasta to 24 C.
- FERMENTACJA WSTĘPNA: 3 godziny.
- SKŁADANIE: Składamy ciasto trzy razy w odstępie 20 minut. Można to wykonać w mieszarce przez zwykłe kilkusekundowe odwracanie (to dobra metoda, jeśli mieszamy dużą ilość ciasta), choć lepiej to robić na powierzchni roboczej. Po trzecim składaniu ciasto powinno być giętkie i dość silne. Teraz trzeba je odstawić na 2 godziny.
- DZIELENIE I FORMOWANIE: Dzielimy ciasto na porcje. Wstępnie formujemy tępo zakończone wałki, a gdy odpoczną, nadajemy im kształt bagietek. Pracujemy dokładnie, ale delikatnie i unikamy zbytniego zmęczenia bułek. Kładziemy je złączeniami do góry i przykrywamy lnianą ściereczką posypaną mąką, aby skórką nie obsychała.
- FERMENTACJA KOŃCOWA: Około 1 godziny w temperaturze 24 C.
- PIECZENIE: Pieczemy przy normalnej ilości pary w temperaturze 240 C, aż pieczywo będzie w pełni zarumienione. Aby skórka była chrupiąca, należy przeprowadzić pieczenie do końca.
2
48
Ciekawy przepis.Warto spróbować.
Polecamy :-)