18.05.2020

Coś Ci się upiecze?

18.05.2020

18 maja - Światowy Dzień Pieczenia
 
W czasie narodowej kwarantanny wielu z nas stało się samozwańczymi piekarzami.
Czas odosobnienia zaowocował domowymi wypiekami, zwłaszcza chleba.
 
Obraz może zawierać: co najmniej jedna osoba
 
 
Jeżeli święto, to koniecznie trzeba upiec coś słodkiego.
 
Dziś świętujemy również setną rocznicę urodzin Papieża Jana Pawła II -
dlatego papieska kremówka będzie idealnym wyborem.
Koniecznie na naszych, dobrych i wartościowych polskich produktach.
Jak mieć pewność, że wybierasz polską żywność?
Szukaj produktów, które oznaczone są znakiem #ProduktPolski.
Dzięki niemu masz pewność, kupujesz produkt, który został wyprodukowany w Polsce,
przez polskich rolników i przetwórców.
 
Przepis na kremówkę:
Do wypieku kremówki potrzebujesz:
• 1 rolkę ciasta francuskiego
• 1 kg świeżych dojrzałych moreli
• 500 ml soku jabłkowego tłoczonego
• 300 ml śmietany kremówki
• 200 ml białego wytrawnego wina
• 80 g masła
• 80 ml miodu
• 50 ml octu jabłkowego dobrej jakości
• 1 laskę wanilii
• kilka liści melisy
 
 
Z ciasta francuskiego wycinamy krążki o średnicy 5-7 cm,
a następnie w krążkach dziurki o średnicy ok. 1,5 cm.
Krążki pieczemy w temperaturze 160°C przez 15 minut.
Morele obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę.
Owoce przekładamy do rondla, zalewamy winem i sokiem jabłkowym,
dodajemy dwie szczypty pieprzu, ziarna wanilii i ocet.
Gotujemy na bardzo małym ogniu i pozwalamy owocom się rozpaść.
Redukujemy masę do połowy objętości, często mieszając, tak aby się nie przypaliła.
Do masy dodajemy masło i dokładnie mieszamy.
Lekko ciepłą masę wkładamy do rękawa cukierniczego
i przekładamy nią krążki ciasta francuskiego.
Krążki łączymy w taki sposób, by nadzienie z poszczególnych warstw połączyło się w środku.
Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę.
Śmietanę ubijamy, dodajemy miód i drobno posiekaną roztartą melisę.
Dokładnie mieszamy. Śmietaną smarujemy ciasto. Serwujemy z owocami sezonowymi.
Smacznego! :-)
Obraz może zawierać: jedzenie
 
 
 
 
/za: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi     https://www.facebook.com/MRiRW/
1
Dodaj Komentarz
  • 3
  • 6
  • 1
Komentarze