26.03.2018

Lubicie szpinak?

img 

 

26 marca przypada Międzynarodowy Dzień Szpinaku.

Został ustanowiony, by popularyzować zainteresowania szpinakiem

wśród społeczeństwa ze względu na jego wspaniałe właściwości.

Jego liście są niezwykle zdrowe za sprawą znajdujących się

w nich witamin np. C oraz przeciwutleniaczy i luteiny.

Zawiera także takie witaminy jak A, E, B6,

żelazo, potas oraz kwas foliowy.

Szpinak warzywny jest również bogatym źródłem białka,

karotenoidów oraz błonnika.

img  img    img   img

 

Najlepiej kupować liście świeżego szpinaku.

To one mają najwięcej wartości odżywczych

i świetnie smakują w połączeniu np. z serami,

jak również ze słodkimi i kwaśnymi owocami,

jak winogrona czy gruszka.

Szpinak sprawdza się również w sałatkach i farszach,

np. do pierogów, naleśników czy tart.

img

 

A oto propozycja podania:)

 

Rolada łososiowo-szpinakowa

Składniki:
-1 opakowanie  szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 4 jajka
- dwa serki  śmietankowe plus 4 ząbki czosnku
- łosoś w plastrach 400g

Opis:

Na patelni podsmażamy z masłem szpinak, czosnek, sól, pieprz. Odsączamy na sitku i studzimy.

Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy delikatnie do szpinaku i mieszamy.

Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st.

Przestygnięty placek smarujemy serkiem i na to układamy łososia tak aby pokrył całość.

Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

SMACZNEGO!!!

 

 

 

62
Dodaj Komentarz
  • 5
  • 27
  • 20
Komentarze