Poznajemy zawody – „Bez pracy nie ma kołaczy”
26 września klasy 3 a i 3 b odwiedziły jedną z wadowickich piekarni. Celem ich wyjścia była jedna z najstarszych piekarni, pochodząca z 1896 roku „U Zgudy”.
26 września klasy 3 a i 3 b odwiedziły jedną z wadowickich piekarni. Celem ich wyjścia była jedna z najstarszych piekarni, pochodząca z 1896 roku „U Zgudy”.
Celem wycieczki było poznanie pracy piekarza. Okazało się, że jest to ciężka praca. Wykonywana jest przede wszystkim w nocy, gdyż o świcie świeże pachnące chleby muszą znaleźć się na półkach sklepowych.
W oglądanej piekarni, uczniowie zobaczyli wielki piec, opalany specjalnym brykietem. Chleb piecze się jedną godzinę. Codziennie wypieka się tutaj aż dwa tysiące bochenków chleba. Oprócz tego piekarze robią bułki, weki, a panie pieką pyszna ciasta i ciasteczka.
W piekarni znajdują się różne sprzęty potrzebne do wyrabiania ciasta, koszyczki gdzie wyrasta chleb oraz długie łopaty do wkładania i wyjmowania pieczywa z pieca.
Pod koniec wycieczki, dzieci mogły zrobić drobne zakupy. W pachnącym sklepie kupiły babeczki, bułki, chleby, ciasta i inne smakołyki.
Uczniowie podziękowali za możliwość obejrzenia piekarni i poznania pracy piekarzy. Obiecali, że będą szanowali chleb.