19.04.2019

Wielkanocne króliczki drożdżowe

Drożdżowe zajączki

Wielkanocne, drożdżowe zajączki. Delikatne, puszyste, maślane bułeczki, które chętnie przykicają na świąteczny stół.  Ich ukształtowanie jest bardzo proste- z chęcią zajmą się tym młodsi domownicy.  Można upiec je w wersji śniadaniowej- wytrawnej jak również na słodko, polane lukrem i kolorową posypką.

Składniki

0,5 kg mąki
35g drożdży
80g cukru
250ml ciepłego mleka
60g rozpuszczonego masła
szczypta soli
2 jajka (1 jajko jest do posmarowania zajączków)

  • 1. Mąkę wsypać do większej miski, zrobić dołek. Drożdże rozkruszyć do dołka, dodać 1 łyżkę cukru i 1/2 szklanki mleka, wymieszać delikatnie aby nie wmieszać mąki. Obsypać lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 15min do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki (1 jajko) i zagnieść ciasto drożdżowe. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę.
  • 2. Z ciasta zrobić 9 większych kulek (brzuszek) i 9 mniejszych kulek (głowa). Wyłożyć na blachę od piekarnika i połączyć brzuch z głową za pomocą roztrzepanego jajka. Kawałek ciasta cienko rozwałkować złożyć na pół i pokroić na 18 cienki pasków i tak powstały uszy. Za pomocą wykałaczki wcisnąć je delikatnie w głowę zajączka. Z reszty ciasta zrobić 9 małych kulek i przykleić za pomocą jajka z tyłu zajączka i tak powstał ogonek. Zajączki posmarować jajkiem i piec około 20 min w 180C-200C. Udekorować np. cukrowymi pisakami

Znalezione obrazy dla zapytania drozdzowe zajaczki

Zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych!!!!!

Marta8D

7
Dodaj Komentarz
  • 2
  • 3
  • 0
Komentarze