03.06.2019

Laureaci konkursu "Pytanie na Szkolnych Blogach"

Kto wygrał tym razem? :)

Odpowiedź na pytanie konkursowe "Których składników należy unikać w produktach spożywczych?" brzmi „E-dodatków" (odpowiedź 2).

Miło mi ogłosić, że gadżety SKO otrzymują:

Aleksy M., Dawid Cz., Gabrysia T., Krzysio J., Magdalena S., Marcel P., Mateusz O., Michasia J., Róża O., Szymcio J.

Zwycięzcom gratuluję wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania!

img

Laureaci otrzymali już wiadomość e-mail z dalszymi instrukcjami.

CIEKAWOSTKA
Niektóre E-dodatki są pochodzenia naturalnego, np.

- E 300 to witamina C, otrzymywana najczęściej z owoców jarzębiny, pełni rolę konserwującą
- E 160a to karoten, czyli pomarańczowy barwnik roślinny zawarty, np. w marchewkach

Niestety produkty spożywcze często zwierają kilka E-dodatków, dlatego zachęcam do czytania etykiet i unikania niepotrzebnych dodatków.

Pozdrawiam
Lokatka

25
Dodaj Komentarz
  • 7
  • 10
  • 9
Komentarze