30.03.2020

Gotuj z Lokatką

Zdrowy deser bez cukru

Czas, który spędzam w domu, postanowiłam wykorzystać, m.in. na przyrządzanie zdrowych posiłków. Przy okazji dowiaduję się, jakie składniki odżywcze zawiera dana potrawa.

Ostatnio zrobiłam domowy budyń. Ten smaczny deser jest tak popularny, że doczekał się własnego święta, obchodzonego 31 marca.

Podczas przygotowywania deseru możesz poprosić rodzica albo starsze rodzeństwo o pomoc.

Potrzebne składniki:

- pół szklanki kaszy jaglanej (która jest bogata w żelazo i witaminy z grupy B)
- 2 szklanki mleka (które jest źródłem wapnia – to on buduje Twoje kości)
- zamiast cukru: wanilię, miód, domowy sok
- dodatki: owoce, orzechy, kakao.

Przygotowanie:

Kaszę dobrze wypłucz w zimnej wodzie. Wrzuć ją do rondelka, zalej mlekiem i postaw na gazie. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż cały płyn wchłonie się w kaszę.

Ugotowaną kaszą zmiksuj na gładką masę. Dodaj wanilię, miód lub sok.

Wszystko dobrze wymieszaj i przełóż do szklanych salaterek.

Udekoruj ulubionymi dodatkami, np. rodzynkami, migdałami, gorzką czekoladą.

img

Spróbujesz? Podziel się ze mną potem, jak smakował Ci budyń! :)

Pozdrawiam
Lokatka

Fot.: www.pixabay.com 

Czytaj także:
Godzina dla Ziemi

25
Dodaj Komentarz
  • 11
  • 14
  • 20
Komentarze