06.07.2020

Czy wiesz…

jaki (pyszny) produkt zawiera ponad 600 pozytywnych dla organizmu substancji?

Gorzka czekolada! :)

7 lipca obchodzi swoje święto. Produkowana jest głównie z proszku kakaowego (kakao), który uzyskuje się poprzez roztarcie sfermentowanych nasion (ziaren) owoców kakaowca.

Ziarna te zostały przywiezione w XV wieku do Europy z Ameryki Południowej. Tam kakao było podawane w formie napoju z dodatkiem miodu, chili albo kukurydzy. Dopiero w XIX wieku Brytyjczycy zaczęli produkować z kakao czekoladę w formie tabliczek.

Jakie dobre składniki zawiera gorzka czekolada i jak wpływają one na Twój organizm? Są to, m.in.:

  1. Węglowodany - dodają energii, dlatego warto zabrać czekoladę na wycieczkę w góry.

  2. Magnez - działa na układ nerwowy, zwiększając sprawność intelektualną i poprawiając sprawność mięśni, w tym serca.

  3. Cynk - podnosi odporność organizmu. Już w starożytności wykorzystywano czekoladę w gorączce, bólach głowy i problemach trawiennych.

  4. Flawonoidy – spowalniają procesy starzenia i działają przeciwzapalnie.

  5. Polifenole – rozkurczają naczynia krwionośne, ułatwiając przepływ krwi.

  6. Spośród wszystkich rodzajów słodyczy, czekolada najmniej szkodzi zębom. Co więcej, zawiera substancje bakteriobójcze, które chronią przed próchnicą. W Japonii opracowano już nawet pastę do zębów z ekstraktem z kakao.

Pamiętaj jednak, że czekolada jest kaloryczna. Jedz ją z umiarem, nie przekraczając 2-3 kostek dziennie.

img

Jaką czekoladę najbardziej lubisz? Napisz w komentarzu poniżej.

Pozdrawiam
Lokatka

Fot.: www.pixabay.com

6
Dodaj Komentarz
  • 20
  • 19
  • 16
Komentarze