Czy wiesz…
jaki (pyszny) produkt zawiera ponad 600 pozytywnych dla organizmu substancji?
Gorzka czekolada! :)
7 lipca obchodzi swoje święto. Produkowana jest głównie z proszku kakaowego (kakao), który uzyskuje się poprzez roztarcie sfermentowanych nasion (ziaren) owoców kakaowca.
Ziarna te zostały przywiezione w XV wieku do Europy z Ameryki Południowej. Tam kakao było podawane w formie napoju z dodatkiem miodu, chili albo kukurydzy. Dopiero w XIX wieku Brytyjczycy zaczęli produkować z kakao czekoladę w formie tabliczek.
Jakie dobre składniki zawiera gorzka czekolada i jak wpływają one na Twój organizm? Są to, m.in.:
-
Węglowodany - dodają energii, dlatego warto zabrać czekoladę na wycieczkę w góry.
-
Magnez - działa na układ nerwowy, zwiększając sprawność intelektualną i poprawiając sprawność mięśni, w tym serca.
-
Cynk - podnosi odporność organizmu. Już w starożytności wykorzystywano czekoladę w gorączce, bólach głowy i problemach trawiennych.
-
Flawonoidy – spowalniają procesy starzenia i działają przeciwzapalnie.
-
Polifenole – rozkurczają naczynia krwionośne, ułatwiając przepływ krwi.
-
Spośród wszystkich rodzajów słodyczy, czekolada najmniej szkodzi zębom. Co więcej, zawiera substancje bakteriobójcze, które chronią przed próchnicą. W Japonii opracowano już nawet pastę do zębów z ekstraktem z kakao.
Pamiętaj jednak, że czekolada jest kaloryczna. Jedz ją z umiarem, nie przekraczając 2-3 kostek dziennie.
Jaką czekoladę najbardziej lubisz? Napisz w komentarzu poniżej.
Pozdrawiam
Lokatka
Fot.: www.pixabay.com
Miłego popołudnia.😍
Czeko Czeko czekolada
Nią się każdy łasuch zajada
Moja ulubiona to mleczna czekolada🍫 🙂
Najlepsza z orzechami laskowymi
Najbardziej lubię mleczną z orzechami.
Moja ulubiona czekolada to mleczna, gorzka i biała. 🍫