06.10.2022

Czy pietruszka ma więcej witaminy C niż cytryna?

Witamina C jest ważna dla organizmu człowieka, między innymi wpływa na poprawę odporności. Przeczytaj wpis i dowiesz się jak oszczędzać zdrowie dzięki witaminie C :-)

imgZawitała już do nas jesień – dni stają się krótsze i na dworze robi się coraz chłodniej. Aby zadbać o swoje zdrowie, warto jeść produkty bogate w witaminę C, która, oprócz innych właściwości (np. poprawia wchłanianie żelaza), pozytywnie wpływa na naszą odporność. Dzięki niej jesteśmy bardziej odporni na bakterie i wirusy, uwielbiające nas atakować właśnie jesienią :-)

Witamina C znajduje się w wielu różnych produktach. W jakich? Najczęściej kojarzy nam się ona z cytrusami, może przez to, że nazwa zaczyna się na literę „C”, a może dlatego, że witamina C jest kwaśna (pełna nazwa to kwas askorbinowy) zupełnie jak cytryna :-) Ten najczęściej używany owoc na świecie - uprawiana jest w wielu krajach, np. Turcji, Hiszpanii, czy Indiach.

W Polsce występuje wiele różnych roślin, które mają o wiele więcej witaminy C, niż cytryna.  

Dzika róża jest prawdziwą skarbnicą witaminy C – warto pić z niej sok. Polecam również konfitury, które są zdrowe i pyszne :-) Niektóre polskie odmiany dzikiej róży zawierają nawet 3000 mg witaminy C w 100 gramach napoju, co oznacza, że jest jej sto razy więcej niż w owocach cytrusowych!

Natka pietruszki ma ponad 3 razy więcej witaminy C niż cytryna! Warto ją dodawać do zup, past jajecznych, twarożku, a nawet posypywać zapiekanki. Już jedna łyżka natki pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C.

Czarna porzeczka ma jeszcze więcej witaminy C niż natka pietruszki. Bardzo zdrowo jest ją jeść, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Garść czarnych porzeczek zawiera tyle witaminy C ile mają 3 średnie cytryny!

Z warzyw polecam paprykę oraz brokuły. 4 różyczki brokułu, to tyle samo witaminy C ile w soku z 4 cytryn. A jedna czerwona papryka ma jej tyle, ile aż 10 cytryn!
Starajmy się nie rozgotowywać brokułów, a paprykę najlepiej jeść na surowo. Dlaczego? Witamina C jest bardzo wrażliwa na temperatury. Powyżej 70°C ulega częściowemu rozpadowi i robi się jej po prostu mniej.

Czy znasz jeszcze inne produkty bogate w witaminę C? A może znasz przepis na pyszne dania z przedstawionych owoców i warzyw? Jeśli tak, koniecznie napisz w komentarzu!

Lokatka

 

fot.Pexels

35
Dodaj Komentarz
  • 3
  • 0
  • 11
Komentarze