21.05.2021

MAJOWE PORADY - ELEMENTY ETYKIETY

Na etykiecie produktu znajdziemy:

1 - Nazwa produktu

2 – Skład to spis wszystkich surowców, które zostały użyte do przygotowania produktu. Jako pierwszy wymieniany jest składnik znajdujący się w produkcie w największej ilości. Jeżeli na pierwszym miejscu jest marchew, to znaczy, że marchewki w naszym soku jest najwięcej, a nie np. jabłek. Spis zawiera także nazwy substancji dodatkowych.

3 – Wartość odżywcza to ilość wybranych składników pokarmowych oraz energii zawartych w określonej porcji produktu, np. w 100 g lub 100 ml lub innej określonej porcji. Producenci żywności mogą podawać tę informację, ale nie muszą. Do podawania wartości odżywczej zobowiązani są producenci produktów o specjalnym przeznaczeniu, np. dla małych dzieci, sportowców.

4 – Warunki przechowywania, przeznaczenie oraz metody przyrządzania produktu

5 – Termin przydatności do spożycia to termin, po upływie którego produkt nie powinien być spożywany.

6 - Pochodzenie produktu

7 – Nazwa i adres producenta, firmy pakującej lub sprzedawcy

A co to RWS?

Dodatkowo z etykiety dowiesz się, jaki procent normy dziennej dla poszczególnych składników zawiera porcja danego produktu. To tzw. referencyjne wartości spożycia (RWS), czyli typowe ilości składników odżywczych, a także energii, które powinny być dostarczone do organizmu przeciętnej zdrowej osoby w ciągu doby.

 

Więcej o etykiecie, RWS, dowiesz się, czytając publikację przygotowaną specjalnie dla Ciebie przez PKO BP. pt. „Apetyt na zdrowie – czyli o zasadach prawidłowego odżywiania, świadomym kupowaniu i niemarnowaniu żywności”, str. 19 - 25

 

 

img

 

https://www.pkobp.pl/media_files/b112eb57-1452-4d53-8a15-d0a885e115af.pdf

 

54
Dodaj Komentarz
  • 12
  • 2
  • 14
Komentarze