27.11.2018

Dzień z warzywem

listopad 2018

W listopadzie w ramach Dnia z warzywem uczniowie delektowali się pyszną marchewką.

Marchew to warzywo, o którego właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych decydują witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Wśród tych ostatnich jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.

 imgimgimgimg

W październiku w czasie Dnia z owocem uzniowie zajadali się soczystymi brzoskwiniami.

Brzoskwinia to owoc, który ma liczne właściwości i wartości odżywcze, a przy tym ma bardzo mało kalorii (kcal). Dlatego brzoskwinie powinniśmy jeść nie tylko od święta, ale przez cały rok. W sezonie świeże, a zimą - suszone. Brzoskwinie wspomagają pracę nerek, pomagają w walce z anemią i zaparciami. 

imgimgimg

46
Dodaj Komentarz
  • 9
  • 1
  • 3
Komentarze