Jagodowe porady od Lokatki
Jagodzianki a praca mózgu: czy rzeczywiście te pyszne bułki z jagodami mogą pomóc w pracy mózgu?
Sezon na jagody w pełni. Przeczytaj wpis i dowiedz się, dlaczego warto jeść jagodzianki oraz inne dania zawierające jagody.
Można je dodawać do ciast, deserów, omletów, a nawet do… sałatek. Jagody mogą mieć korzystny wpływ na pracę mózgu. Dlaczego?
Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które są ważne dla procesów uczenia się oraz zapamiętywania. Pomagają również w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, a także w utrzymaniu prawidłowej wagi. Wszystko to zasługa błonnika, który jest w nich zawarty. Poza tym zawierają witaminy: A, B1, C, E.
Jagody zaliczane są do tzw. owoców jagodowych. Wśród roślin jagodowych znajdują się również: borówka, malina, jeżyna, agrest, porzeczka, jagoda kamczacka, żurawina, truskawki i poziomki.
Jeśli chcemy zachować owoce jagodowe na dłużej, możemy je zamrozić. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się ich smakiem i właściwościami przez cały rok 😊
Ja latem uwielbiam zajadać się samodzielnie przygotowanymi lodami jagodowymi. Zimą jagody dodaję do kaszy jaglanej.
Jaki jest Twój ulubiony przysmak z jagodami lub innymi owocami jagodowymi?
Lokatka
Fot. pexels.com