14.05.2020

Poradnik zdrowia SKO

Poznajemy rodzinę Pieniążków

Od dzisiaj będziemy poznawać rodzinę Pieniążków.

Żeby zdrowo żyć, trzeba zdrowo jeść. Dzięki temu będziesz mieć
siłę do zabawy, nauki i pracy. Po lekturze tej książeczki zobaczysz,
że zdrowe odżywianie nie jest trudne, a jednocześnie może być
bardzo przyjemne. Pokażemy Ci, jak dzięki prostym czynnością
możesz sprawić, ze Twój organizm będzie dobrze funkcjonował,
i jednocześnie zaoszczędzić pieniądze. Jeśli zapamiętasz
podstawowe informacje zawarte poniżej, zdrowe odżywianie
nie będzie miało przed Tobą tajemnic.
Podczas kolejnych przygód Kasia i Kuba zabiorą Cię w podróż przez
świat witamin i składników mineralnych. Pokażą, jak robić zakupy,
żeby zaoszczędzić czas, pieniądze, a także zadbać o zdrowie. Naucza
Cię przygotowywać pyszne i pełnowartościowe posiłki, po których
będziesz mieć dużo siły do codziennych zajęć. To nie wszystko
– zobacz, co jeszcze dla Ciebie przygotowaliśmy. ☺
Zapraszamy do lektury.

 

PAMIĘTAJ!
Staraj się urozmaicać wszystkie posiłki, które jesz każdego dnia. Pamiętaj, aby dostarczać
swojemu organizmowi dużo witamin i składników mineralnych. W dalszej części
książeczki dowiesz się jak to zrobić.

 

 

Czy wiesz, że…
Polska od lat jest jednym
z największych producentów jabłek
na świecie. Świeże jabłka zawierają
witaminę C, większość witamin
(z grupy B, A, E, D, K) oraz beta-karoten,
minerały, a także dużą ilość błonnika
roślinnego. Jedzone na surowo mają
niska zawartość cukru, zatem są
polecane osobom chorym na cukrzyce.

WITAMINOWY ALFABET
Witaminy to substancje potrzebne do wzrostu i rozwoju organizmu człowieka. Niestety, nasz
organizm ie potrafi sam ich wytwarzac i czerpie je z pozywienia. Witaminy stanowia niezbedny
składnik odzywczy dla organizmu, ale nie sa dla niego zródłem energii. Pełnia one
funkcje regulacyjne, a kazda z nich ma inny wpływ na organizm. Najlepiej spozywac
witaminy w ich naturalnej postaci – jedzac warzywa, owoce, jaja, ziarna zbóz, mieso i ryby.

Witaminy oznaczamy literami alfabetu: A, B, C, D, E, F, K.

Czy wiesz, że
Pierwsza witaminę odkrył Polak
Kazimierz Funk w 1912 roku. Była to
witamina B1. Wprowadził on również
słowo „witamina” (z łacińskiego
„vita” – życie i „amina” – witamina B1
zawiera grupę aminowa). Późniejsze badania nad niedoborem witamin wykazały, że awitaminoza może być przyczyną bardzo wielu chorób.

Witaminy dzielą się na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (witaminy A, D, E, K) i rozpuszczalne
w wodzie (witamina C oraz witaminy z grupy B). Rozpuszczalne w tłuszczach są odkładane
w tkance tłuszczowej i w wątrobie i są odporne na temperaturę. Witaminy rozpuszczalne
w wodzie łatwo ulegają zniszczeniu pod wpływem obróbki termicznej żywności (np. smażenia, gotowania). Najmniej strat odbywa się podczas gotowania na parze. Jeśli tylko jest to możliwe, warto jeść owoce i warzywa na surowo – wówczas zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze. Większości witamin organizm nie potrafi magazynować, a ich nadmiar wydalany jest z moczem lub potem.

Czy już nasyciłeś swój organiozm? Jak tak, to sprawdź się w obliczaniu obwodów trójkąta.

https://www.matzoo.pl/klasa4/obwod-trojkata_24_152.html

krolik-ruchomy-obrazek-0608

Trochę ćwiczeń

https://www.youtube.com/watch?v=rwqMzHX4E_M

13
Dodaj Komentarz
  • 7
  • 10
  • 2
Komentarze