25.10.2013

Obchody Światowego Dnia Walki z Głodem

nauka przez działanie praktyczne

16 października w naszej szkole zawrzało… ufff

Cóż to się dzieje? Zamiast tornistrów miseczki, deseczki, fartuszki, wykałaczki, nożyki, owoce, warzywa, pieczywo i wędliny…? Zamiast zeszytów misie i lalki…? Tak, tak! Nasi uczniowie praktycznie w tym dniu uczyli się czym jest zdrowe odżywianie. W klasach odbyły się pogadanki na temat związku spożywania zbilansowanych posiłków z prawidłowym rozwojem ludzkiego organizmu. Każda Pani uczyła jak bezpiecznie i higienicznie przygotowywać posiłki. Dzieci dowiedziały się o tym, że najwięcej wartości mają produkty pochodzące z naturalnych, ekologicznych hodowli i upraw. W klasach zastanawialiśmy się również nad tym, czy wszyscy ludzie mają taki sam dostęp do żywności i wody. Z przykrością stwierdziliśmy, że nie. Te refleksje stały się kluczem do rozmów o empatii, umiejętności dzielenia się oraz pomagania innym. My pomagaliśmy prowadząc ogólnoszkolną zbiórkę żywności dla Domu Samotnej Matki. Pomoc innym sprawia wiele radości. W ten sposób w naszej szkole obchodziliśmy Światowy Dzień Walki z Głodem.

 

Aby utrwalić wiedzę o zdrowym odżywianiu się dzieci przygotowywały zdrowe przekąski. Klasy pierwsze robiły smakowite koreczki, klasy drugie – przepyszne sałatki owocowe, natomiast klasy trzecie kolorowe i zdrowe kanapki. Przygotowane przekąski ozdobiły stoły na szkolnej stołówce. Wspólnie spożyliśmy posiłek, a następnie radośnie pląsaliśmy w takt muzyki – przecież ruch to zdrowie.

 

3b robi kanapki2b robi sałatki owocowe3c robi kanapkipierwszoklasiści przygotowują koreczkipierwszoklasiści przygotowują koreczkisałatka owocowapierwszoklasiści przygotowują koreczkiSmakowite kanapkiPrzyjęcie na stołówceRuch to zdrowieRuch to zdrowie

0
Dodaj Komentarz
  • 5
  • 8
  • 4