Co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach?
kwiecień 2022'
Najpierw poświęcone wiele godzin na przygotowania, ogrom jedzenia na stole, a po świętach, mimo sporej liczby gości, i tak zostało wiele przysmaków. I co teraz? Jeść na siłę bo się zmarnuje? Co zrobić z żywnością, która została po świętach lub innych okazjach?
Odpowiedni sposób przechowywania może wydłużyć przydatność do spożycia wielu gotowych potraw. Zabezpieczy to je przed zepsuciem i nas przed zatruciem, a dodatkowo uchroni przed marnowaniem i wyrzucaniem żywności.
W czym można przechowywać żywność:
- folia spożywcza – świetnie sprawdzi się do pakowania produktów o małej wilgotności. Można ją wykorzystać również do przykrywania misek i półmisków z gotowymi potrawami. Zabezpieczy je przed wyschnięciem i przechodzeniem zapachów z lodówki. Nie nadaje się do pakowania wilgotnych produktów (mięso, ryby, wędliny, soczyste warzywa i owoce) ponieważ szczelnie opakowane bardzo szybko spleśnieją.
- folia aluminiowa – pomocna przy przechowywaniu wędlin, mięsa, ryb oraz serów. Tak jak folia spożywcza chroni produkty przed zmianą zapachu. Reaguje z kwasami zawartymi w żywności dlatego nie można przechowywać w niej kiszonek i kwaśnych owoców i warzyw np. pomidorów i cytryn.
- pojemniki plastikowe – bardzo ważne są symbole na dnie opakowania, dzięki nim dowiecie się w jakich warunkach można je przechowywać. Niektóre podczas mycia w zmywarce lub mrożenia mogą ulec uszkodzeniu i popękać. Ich zaletą jest wygoda, długi czas przechowywania, uniwersalność, ochrona przed zmianą zapachu oraz różnorodność kształtów.
- pojemniki szklane – szkło jest nieprzepuszczalne dla zapachów i neutralne( nie reaguje z pożywieniem). Należy zwracać uwagę na symbole informujące o możliwościach zastosowania danego pojemnika. Wydłużają przydatność do spożycia danego produktu nawet o tydzień.
- pojemniki próżniowe – niezwykle użyteczne. Produkty przechowywane w próżni zachowują świeżość nawet do kilku tygodni
Oprócz przechowywania w lodówce rozwiązaniem będzie również mrożenie. Nie będzie potrzeby wmuszania w siebie na siłę jedzenia, a za jakiś czas zjecie je ze smakiem. Do mrożenia najlepsze będą woreczki, torebki strunowe i pojemniki plastikowe. Woreczki i torebki zajmują mniej miejsca i pozwolą na zamrożenie większej ilości produktów. W przypadku pojemników plastikowych zwróćcie uwagę czy nadają się do przechowywania w niskich temperaturach. Nikt chyba nie chce mieć całego zamrażalnika w zupie bo pojemnik popękał.
Sałatki i sosy z dodatkiem nabiału można przechowywać maksymalnie kilka dni w lodówce. W sałatce stojącej cały wieczór w temperaturze pokojowej zaczną rozwijać się drobnoustroje, które mogą być przyczyną zatruć. Lepiej podawać sałatki w mniejszych miseczkach, a resztę trzymać bezpiecznie w lodówce. Sałatki i sosy z dodatkiem nabiału nie nadają się do mrożenia!
Jakie produkty i potrawy można mrozić?
- mięso, ryby – zarówno surowe jak i po obróbce termicznej,
- zupy – wywary i czyste zupy, zabielane mogą się zepsuć, zupy z dodatkami, szczególnie mięsnymi, najlepiej mrozić zaraz po przygotowaniu( podczas przechowywania lub stania w wazie na stole może zacząć się psuć),
- gotowe wyroby (pierogi, uszka) – w tym przypadku można mrozić je zarówno surowe jak i ugotowane. Osobno można również zamrozić farsz lub ciasto.
- jaja – jednak tylko i wyłącznie gotowane oraz osobno żółtko, a osobno białko
- ciasta – mazurek, makowiec, biszkopt, ciasto drożdżowe lub sernik. Ciasta z masami na bazie śmietany i galaretkami, które stały dłuższy czas na stole nie nadają się do mrożenia,
- zioła – świeże zachowają na dłużej swój aromat,
- grzyby – surowe, w całości lub pokrojone,
- owoce
- warzywa
Raz zamrożonych produktów nie mrozi się ponownie. Grozi to silnym zatruciem!
Surowe mięso, które było zamrożone, rozmrożone a następnie poddane obróbce termicznej np. upieczone może zostać zamrożone. Obróbka termiczna zniszczy drobnoustroje, które mogły się rozwinąć podczas przechowywania mięsa w zamrażalniku.
Jeżeli dany produkt po rozmrożeniu brzydko pachnie należy go niestety wyrzucić. Jest to oznaka zepsucia produktu!
W celu ułatwienia sobie życia warto na opakowaniach mrożonych produktów napisać ich nazwę oraz datę mrożenia.
źródło: Co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach? – Z czym to się je? (wordpress.com)
Witam cieplutko!!!
**_**
_**___**
_**___**________*** *
_**___**_______**__ ****
_**__**_______*___** ___**
__**__*______*__**__ ***__**
___**__*____*__**___ __**__*
____**_**__**_**____ ____**
____**___**__**
___*___________*
__*_____________*
_*____✿____✿____*
_*_______@_______*
_*_______________*
__*_____❤️_______*
____*_________* #o
__#_oo_________o#$#o
__o##o______o####o
_o#$###o__o#$#$#$#o
o#####$o@@o########o
o#$#$#o@@o##o#####o
_o##__o##o_o##o
____o#$#o___o#$#o
__o#$$#o_____o####o
__o#$#o_____o######o
_o###o_______o#o#o#o
_o#o#o________o###o
__o###o________o#o
___o#o#__________o
____o#o#
____o###
_____o#o
Święta, święta i po świętach....
Miłego dnia:)
Pozdrawiamy i zapraszamy do ogólnopolskiego konkursu "Matematyka, ekologia i SKO "
Serdecznie pozdrawiam :) ♥
________________¶¶¶¶¶¶
__________¶¶¶¶¶¶¶¶__¶¶
_____¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶ ¶¶
_¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
¶¶¶__¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
_¶¶ ¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
___ ¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶ [█]¶¶¶¶¶
____¶¶¶¶¶ [█] ¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
_____¶¶¶¶¶¶¶`▼´¶¶¶¶¶¶
______¶¶¶¶¶¶¶·♥·¶¶¶¶¶
__¤'¤'¤'¤'¤'¤'¤¶¶¶¶¶¶¤'¤'¤'¤'¤'¤'
__¶¶¶¶¶'¤'¤'¤'¤'¤*'¤'¤'¤'¶¶¶¶¶¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¤'¤'¤'¤'¤'¤'¤'¤'¤¶¶¶¶¶¶¶¶
¶¶____ ¶¶¶¶¶'¤'¤'¤'¤'¶¶¶¶¶____ ¶¶
¶¶_____ ¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶____¶¶
_¶¶___¶¶¶¶¶________¶¶¶¶___¶¶
__¶¶¶¶¶¶¶¶___________¶¶¶¶